• Het stadhuis aan de Voorstraat in Vianen.
• Het stadhuis aan de Voorstraat in Vianen. Foto: Marijke Verhoef

Monumentaal stadhuis Vianen in de verkoop? ‘Cultureel erfgoed mag niet de markt op’

Algemeen 1.567 keer gelezen

VIANEN • Wat gaat er gebeuren met het stadhuis in Vianen? Dat is een vraag waar inwoners van de stad mee rondlopen, nadat onlangs bekend werd dat het college niet uitsluit dat het pand verkocht wordt. De commissie Welzijn, Onderwijs en Sport vergaderde vorige week over het onderwerp en één ding is duidelijk: een groot deel van de partijfracties binnen de gemeente Vijfheerenlanden is pertinent tegen de verkoop van het monument.

Nadat in oktober 2021 werd besloten dat de gemeente Vijfheerenlanden het stadhuis in Leerdam zou gaan laten renoveren om hier uiteindelijk intrek in te nemen, was duidelijk dat de gemeentehuizen in Meerkerk en Vianen een nieuwe bestemming moesten krijgen. Het college van burgemeester en wethouders stelde voor om alle opties in het geval van het stadhuis in Vianen open te houden, ook een eventuele verkoop van het pand.

‘Bezint eer ge begint’
Dat dit tot veel ophef leidde, bleek al tijdens het VHL Plein van 19 januari. Meerdere insprekers pakten hun kans om hun stem te laten horen en spraken zich los van elkaar uit tegen de verkoop van het stadhuis.

Zo stelde één van de insprekers: “Het gaat hier om niet zomaar een pand, maar om één van de mooiste historische panden die Vijfheerenlanden rijk is. Verbonden met een minstens even interessante geschiedenis. Het kan toch niet zo zijn dat dit cultureel erfgoed de markt opgaat! Want zijn alle mooie woorden in nota’s over onze Vijfheerenlandse culturele waarden, nog weer eens net wat anders herhaald in de landschapsvisie, eigenlijk waard als dit pand verkocht wordt. Ik wil u oproepen: bezint eer ge begint. Eenmaal verkocht is er geen weg meer terug.”

Emotionele binding met inwoners
Ook de heer Cuijpers, bestuursvoorzitter van het Stedelijk Museum in Vianen sprak die avond: “Dit kenmerkende pand heeft al eeuwen een bestuurlijke, een historische en emotionele binding met de stad en haar inwoners. Inwoners hebben er aangifte gedaan van de geboorte van hun kinderen, hun eerste rijbewijs opgehaald, zijn er getrouwd, en er is, veelal namens inwoners, aangifte gedaan van overlijden. En dit is niet iets van de lopende coalitieperiode. Dit pand is al eeuwen het kloppende hart van de stad. Het heeft stormen doorstaan en het heeft oorlogen doostaan en trotse bestuurders hebben er koninginnen en koningen ontvangen.”

Dat het Stedelijk Museum interesse heeft om intrek te nemen in het stadhuis is geen geheim. Volgens wethouder Van Maanen behoort dit ook nog altijd tot de mogelijkheden, maar hij gaf tijdens de commissievergadering aan het niet verstandig te vinden om verkoop aan een andere partij volledig uit te sluiten. De opbrengst van de verkoop zou namelijk worden gebruikt voor de verbouwing van het gemeentehuis in Leerdam en zou dus een gat slaan in die begroting.

Ongelukkig gekozen taalgebruik
De wethouder erkende verder dat het taalgebruik in het raadsvoorstel ongelukkig was gekozen. Door de woordkeuze in dit document leek het namelijk alsof het college geen andere optie ziet dan verkoop van het stadhuis, iets wat onder meer D66-raadslid Klaas de Zwaan aansneed. Hij benadrukte bovendien dat verkoop wat zijn partij betreft ‘onbespreekbaar’ is, een voorbeeld wat gevolgd werd door VHL Lokaal, GroenLinks en PvdA. Volgens hen moet de optie om tot verkoop over te gaan uit de onderzoeksplannen.

Diverse partijen beraden zich op een amendement om het voorstel te wijzigen. De gemeenteraad spreekt verder over het onderwerp tijdens de raadsvergadering van 9 februari. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden