• Ferry van de Wal in actie op het WK Kettlebellsport
• Ferry van de Wal in actie op het WK Kettlebellsport Foto: Aangeleverd

Jaar met een gouden rand voor wereldkampioen Ferry van de Wal: ‘Ik wil de Kettlebellsport bekender maken’

Algemeen 1.466 keer gelezen

KEDICHEM • Kedichemmer Ferry van de Wal stortte zich drieënhalf jaar geleden op de kettlebellsport. Waar Van de Wal tijdens zijn eerste WK nog bleef steken op een derde plaats is hij inmiddels meervoudig nationaal- en wereldkampioen. In 2022 was de 44-jarige atleet de beste van de wereld op de zogenoemde ‘marathon half snatch’ en op de ‘longcycle’. Op het NK, wat gehouden werd in zijn eigen woonplaats Kedichem, veroverde hij de titel op de biathlon. “Dit is het resultaat van mijn gevarieerde trainingen.”

Van de Wal behaalde zijn wereldtitels in Portugal en België. Waar atleten uit onder andere België, Polen, Frankrijk en Italië doorgaans door een groep begeleiders en coaches worden omsingeld, doet Van de Wal alles op eigen houtje. 

Variatie in trainingen 
“Dat komt doordat de sport in ons land een stuk minder bekendheid geniet en er daardoor dus ook minder geld in omgaat. Toch vind ik het niet erg om het alleen te doen, want ik denk dat ik de afgelopen jaren een goede en vooral gevarieerde manier van trainen voor mezelf heb gevonden. Ik heb wel eens meegetraind met sporters uit andere landen, maar die doen heel veel hetzelfde. Op die manier lijkt het me snel saai worden. Door de variatie in mijn trainingen kan ik ook op verschillende disciplines goed uit de voeten.”

Dat blijkt ook uit de resultaten die Van de Wal de afgelopen jaren heeft behaald. Hij is succesvol op zowel onderdelen over korte tijd als die over lange tijd. Bij de marathon half snatch moest Van de Wal bijvoorbeeld een uur lang de kettlebell omhoog zwaaien en via de borst weer terugbrengen, terwijl hij bij andere onderdelen sets van tien minuten uitvoert. 

Van CrossFit naar Kettlebellsport 
Van de Wal geniet in de regio vooral bekendheid als voetballer van onder meer HSSC’61 en MVV’58 en later als trainer van Rhelico. Tijdens zijn voetbalcarrière begon hij al met CrossFit, iets wat hij doorzette toen hij hiermee stopte. Hij deed dit maar liefst 14 jaar, zette ook sportscholen op in Culemborg en Den Bosch, alvorens te beginnen met de kettlebellsport.

“Ik begon steeds meer last te krijgen van pijntjes en heb daarom de overstap gemaakt naar deze sport. Toch weet ik zeker dat ik profijt heb van het feit dat ik zo lang aan CrossFit heb gedaan. Hierdoor kun je niet zeggen dat ik helemaal op nul begon drieënhalf jaar geleden.”

Discipline en doelen
Toch had ook Van de Wal zelf niet durven dromen dat hij op 44-jarige leeftijd wereldtitels zou veroveren. Veel deelnemers zijn immers jonger en al langer actief binnen de kettlebellwereld. Volgens de hoofdrolspeler zelf zit het geheim hem niet enkel in de gevarieerde trainingen.

“Twee andere pijlers zijn discipline en het stellen van realistische doelen. Ik heb een trainingsruimte achter mijn huis waar ik les geef en met anderen train. Ook help ik mensen met afvallen of aankomen. Bij alles is het zo dat het stellen van haalbare doelen enorm helpt. Telkens weer een stapje verder gaan om uiteindelijk het einddoel te behalen maakt het overzichtelijk. Wat betreft de discipline, mensen zeggen weleens: ‘jij hebt makkelijk praten, want jij vindt het leuk’. Ik train zes keer per week en geloof me, dat vind ik echt niet altijd leuk. Ik weet echter waar ik het voor doe en ik weet wat er nodig is om mijn doelen te behalen.”

Meer bekendheid 
Waar de kettlebellsport ooit als hobby begon, wil Ferry van de Wal zich nu sterk maken om meer bekendheid te geven aan de sport.

“Ik ben heel actief op social media, geef op diverse plekken clinics en zit inmiddels ook in het bestuur van de bond. Ik hoop dat meer sportscholen kettlebell-klassen gaan aanbieden. Zij mogen me altijd bellen voor advies. Ik wil graag helpen om hun personeel te trainen om de lessen te geven, want ik ga niet meer zelf voor een klas staan in een sportschool. Ik hoop op deze manier mensen enthousiast te maken voor deze mooie sport.”

Zelf blijft Van de Wal uiteraard ook actief. “Het is jammer dat ik deze sport niet op eerdere leeftijd ben gaan uitoefenen, want ik ga nu op een gegeven moment wel tegen mijn max aanlopen. Toch voel ik dat ik nog beter kan en een aantal records kan verbreken. Daar ga ik komend jaar weer voor aan de slag.”

Dit is één van de interviews in de Kerstbijlage van Het Kontakt deze week.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden