• De Grote Kerk in Vianen.
• De Grote Kerk in Vianen. Foto: Aangeleverd

Kerstconcert ‘Kerst, Koper en Kwarts’ in de Grote Kerk in Vianen

Algemeen 435 keer gelezen

VIANEN • ‘Kerst, Koper en Kwarts’, zo zal de allereerste editie van het kerstconcert waar het Haarlems Vocaal Ensemble ‘Kwarts’ en blazersensemble Alta Capella Vianensis de handen voor ineen hebben geslagen heten. Op vrijdagavond 16 december vanaf 20:30 uur treden de twee muzikale groepen samen op in de Grote Kerk van Vianen. Centraal zal authentieke kerstmuziek uit de renaissancetijd staan.

De naam van deze kerstvoorstelling, ‘Kerst, Koper en Kwarts’, is bewust gekozen volgens Leo Noordzij, coördinator van het kerstconcert en bestuurslid bij Stichting Kunst en Cultuur Vianen. 

“Het eerste onderdeel van de titel, Kerst, slaat natuurlijk op de kerstmuziek die gespeeld en gezongen zal worden op 16 december, om de bezoekers al een voorproefje voor de feestdagen te geven”, vertelt Noordzij. “Het tweede woord, Koper, licht wat minder voor de hand. Daarmee worden namelijk de koperen instrumenten van het ensemble Alta Capella Vianensis bedoeld. Met het laatste onderdeel van de naam, Kwarts, verwerkten we de roepnaam van het vocaalensemble uit Haarlem.”

Renaissancemuziek 
Het is voor het eerst dat ‘Kwarts’ uit Haarlem zal zingen met begeleiding van het blazersensemble van Alta Capella Vianensis. De twee zijn gekoppeld vanwege hun overeenkomende passie voor muziek uit de renaissancetijd.

Noordzij: “Beiden muziekgroepen zien dat die muziek met de jaren vergeten wordt.” Daarom zag vocaalensemble Kwarts een paar jaar al een perfecte gelegenheid om precies díe muziek op te gaan voeren. “Dit jaar doen ze dat voor het eerst samen met Alta Capella Vianensis in de Grote Kerk van Vianen. Ze zullen er kerstmuziek uit de 15de eeuw tot ongeveer het begin van de 17de eeuw spelen. Op het programma staan bijvoorbeeld werken van Orlando di Lasso, Michael Praetorius en Josquin des Prez.”, vertelt de coördinator.

Aanwinst 
Dat deze renaissancemuziek naar Vianen komt is een aanwinst volgens Noordzij. “We willen de inwoners van Vianen een plek voor klassieke muziek bieden, omdat we merken dat zo’n plek voor sommige mensen ontbreekt. Maar we willen de muziekensembles zelf óók weer een plek bieden om zulke muziek op te voeren. In tijden van corona konden veel leden van muziekgroepen hun passie voor muziek niet meer uitvoeren omdat concertzalen sloten. We hopen toch dat dit een eerste stap in de goede richting is.”

Bezoekers 
Noordzij hoopt op zo’n honderd bezoekers. “Als we dat aantal bezoekers weten te halen, zou dat voor ons reden genoeg zijn om meer toekomstige edities in de Grote Kerk te overwegen. Maar of dat daadwerkelijk aan de orde is, moet op vrijdagavond 16 december blijken!”

Kaarten zijn voor 10 euro te koop bij het Print en Inkstation in Vianen of via Ticketkantoor.nl. Meer informatie op www.grotekerkvianen.nl.

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
College doet voorstel inzake zoekgebieden windturbines: verder onderzoek naar locaties Autena en Zijderveld Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Appartementen aan de Hellingbaan in Leerdam worden gesloopt: 'Vanwege de slechte staat de enige optie' Algemeen 2 feb, 11:44
Afbeelding
Leerdam en Pfinztal: van partnergemeenten naar vriendschapsband Algemeen 2 feb, 09:11