• Arine Gijsbers-Bovenkerk en Iris Lökken.
• Arine Gijsbers-Bovenkerk en Iris Lökken. Foto: Gertjan den Ouden

VVV-kantoren in Vianen en Leerdam verkopen steeds meer streekproducten: ‘De regio heeft zo veel te bieden’

Algemeen 1.052 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • VVV-kantoren zijn er allang niet meer enkel om toeristen te informeren over fiets- en wandelroutes en andere activiteiten in de regio. Steeds meer worden het winkeltjes waar streekproducten te verkrijgen zijn. Zo ook in Leerdam en Vianen.

Verbinden
“We willen de dorpen en steden binnen Vijfheerenlanden met elkaar verbinden”, vertellen Arine Gijsbers-Bovekerk en Iris Lökken van Tussen Lek en Linge.

“We willen het verhaal van de streek vertellen aan de hand van producten die hier ook vandaan komen. We willen verbinden, inspireren en enthousiasmeren. Streekproducten zijn natuurlijk leuk voor toeristen die in onze gemeente op bezoek zijn, maar ook voor de eigen inwoners is het een toegevoegde waarde. Als je een cadeautje wilt geven aan iemand die hier niet vandaan komt, kun je hier iets kopen wat ook echt lokaal geproduceerd is. Ook stellen we pakketjes samen.”

Sappen, wijn en honing
Wat is er dan zoal te krijgen? “We hebben bijvoorbeeld sappen, jam en thee van stichting De Batsburgh uit Lexmond. Zij redden voedsel van verspilling en maken er hun producten mee. Bovendien doen ze dat ook nog een met mensen die tijdelijk een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.”

“Een ander voorbeeld is wijnhuis Bolgarijen uit Vianen. Dit is gestart door drie vrienden die regelmatig wijnproefavonden hadden. Ze konden het niet eens worden over wat nou de lekkerste wijn was en daaruit ontstond het idee om zelf wijn te gaan maken.”

Ook verkrijgbaar zijn te honingpotten van De Bijenbaas uit Schoonrewoerd. Zij produceren honing, waarbij men rekening houdt met het belang van de bij. Om er zeker van te zijn dat er voldoende ruimte en natuur is voor de bijen– en voor andere dieren, planten en bomen, verwerft men voor elke verkochte pot honing één vierkante meter natuur. 

Mooie verhalen
Arine en Iris vertellen dat zij de streek in zijn getrokken om op zoek te gaan naar dit soort streekproducten. “Je staat er van te kijken hoeveel van dit soort mooie bedrijfjes en producten er te vinden zijn binnen ons gebied. Ontzettend leuk om te zien. We hebben ongetwijfeld ook nog niet iedereen benaderd en gesproken. We hopen dan ook dat mensen en bedrijven ons benaderen wanneer ze ook een product maken waar een mooi verhaal achter zit.”

“We vullen ons assortiment aan met producten van buiten de regio, die ook een goed verhaal hebben of op de één of andere manier wel aansluiting hebben op dingen binnen ons gebied. Zo hebben we ook mokken met de skyline van Leerdam of Vianen erop of wijnglazen die gemaakt zijn van oude wijnflessen.”

Maakt u zelf een mooi product met een goed verhaal? Neem contact op met Tussen Lek en Lingen door te mailen naar info@bezoeklekenlinge.nl of door binnen te lopen op Voorstraat 13 in Vianen of Kerkstraat 55 in Leerdam.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
College doet voorstel inzake zoekgebieden windturbines: verder onderzoek naar locaties Autena en Zijderveld Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Appartementen aan de Hellingbaan in Leerdam worden gesloopt: 'Vanwege de slechte staat de enige optie' Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerdam en Pfinztal: van partnergemeenten naar vriendschapsband Algemeen 2 feb, 09:11