• Jantine en Eric van Rosmalen voor 'Het Franse Hof'.
• Jantine en Eric van Rosmalen voor 'Het Franse Hof'. Foto: Madelief Helmhout

Serie Bijzondere Bewoners: ‘Dit huis is van onschatbare waarde voor mij’

Algemeen 2.808 keer gelezen

LEXMOND • In de serie ‘Bijzondere Bewoners’ bezoeken we om de week een bijzonder huis in Vianen en omstreken. Eric en Jantine van Rosmalen (62 en 55) zijn acht jaar samen en wonen op Het Franse Hof, een vrijstaand huis aan de Nieuwe Rijksweg in Lexmond, de oude dokterswoning.

Jantine: “Dit huis is van onschatbare waarde voor mij. In het jaar 2000 kwam ik hier te wonen met mijn vorige man, Frans. Wij waren toentertijd het eerste gezin dat in dit huis trok, nadat er meer dan zestig jaar lang huisartsen hadden gewoond. Elf jaar geleden kwam Frans helaas te overlijden, enige jaren later ontmoette ik Eric en zijn we samen toekomstplannen gaan maken. Later ontstond bij Eric het idee om dit huis ‘Het Franse Hof’ te noemen ter ere van de vader van mijn kinderen.”

Te groot 
Eric: “Inderdaad. Zo blijft Frans toch een onderdeel van hun leven. Hij is immers de man die het huis kocht en verbouwde, dus verdient hij het om ook in onze geschiedenis mee te gaan. Jantine en ik zijn inmiddels acht jaar samen en haar kinderen hebben onlangs het ouderlijk nest verlaten. Daarom is dit huis helaas te groot geworden voor ons twee. We hebben hier altijd heel ruim gewoond, ook toen de kinderen nog thuis woonden, maar nu weten we eigenlijk niet wat we met al die vierkante meters aan moeten.”

Jantine: “Daarom hebben we het huis een half jaar geleden te koop gezet. We zijn op zoek naar een mooi nieuwe huis in Vianen. Een kleiner pand dichtbij het stadscentrum lijkt mij heerlijk. In deze overspannen huizenmarkt merken ook wij dat het moeilijk is geworden om zowel te kopen als te verkopen, maar we zien onze zoektocht rooskleurig in. We hebben immers geen haast, wanneer er iets op ons pad komt is het zo ver. Tot die tijd zitten we hier natuurlijk wel prachtig.”

Huis met rijke geschiedenis
Eric: “Een voorkeur voor ons nieuwe huis samen zou wel zijn dat we heel graag een huis met een rijke geschiedenis zouden kopen. Het zou minder goed bij ons passen om in een nieuwbouwhuis te gaan wonen, ondanks dat dat natuurlijk ook vaak prachtige panden zijn. Maar net zoals dat dit huis in Lexmond zo’n rijke geschiedenis heeft, willen we weer zo’n soort huis vinden.”

Jantine: “Inderdaad. In 1936 werd dit huis gebouwd als dokterswoning. Meer dan zestig jaar lang zaten er diverse huisartsen in. Toen Frans en ik het huis 22 jaar geleden kochten moest er dan ook het een en ander verbouwd en opnieuw ingericht worden. Eén van onze twee eetkamers is vroeger de wachtkamer geweest en onze keuken was een apotheek. Dat is natuurlijk ontzettend bijzonder om te weten, maar je ziet het niet meer terug in het huis.”

“Wat ons wel al een aantal keer is overkomen, is dat familieleden van huisartsen die hier ooit hebben gewoond langs zijn gekomen om nog een laatste keer een kijkje in het huis te nemen. Op de manier kwamen we er bijvoorbeeld achter dat een plateau van tegeltjes die we zo hadden gelaten sinds we het kochten was uitgekozen door de vrouw van één van de huisartsen, omdat zij er lachende gezichtjes in zag. Dat was ons nooit opgevallen!”

Meerdere functies
Eric: “Ook hebben we zelf meer geschiedenis aan dit huis proberen te geven in de tijd dat we hier samen hebben gewoond. Jantine heeft hier haar tweedehands kinderkledingzaak gehad in de ruimte die vroeger de consultatiekamer van de huisarts was. Regelmatig komen veteranen van Vianen hier bij elkaar om bij te praten. Het Franse Hof was verder enige tijd een vergaderlocatie waar we ondernemers de kans boden om op een huiselijke wijze samen te komen. In die tijd vonden hier brainstormsessies plaats en hielden bedrijven hier coaching-gesprekken en bijscholingen.”

“Het zou ons heel bijzonder en leuk lijken als hier na ons een bedrijf zou vestigen, omdat daar de ruimte én de parkeerruimte voor is. Maar wat er ook met dit pand zal gebeuren, wij nemen de naam ‘Het Franse Hof’ met ons mee om het volgende huis waar wij zullen wonen weer naar Frans te vernoemen. Dat staat vast.”

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Huib Leeuwenberg, erelid Historische Vereniging 'Het Land van Brederode', overleden Algemeen 27 jan, 11:13
Afbeelding
Wethouders Bel en Van Montfoort openen Nationale Voorleesdagen in Bibliotheek Leerdam en Vianen Algemeen 27 jan, 10:46
Afbeelding
Opa's en oma's lezen voor op De Springplank in Meerkerk Algemeen 27 jan, 09:33