• Laurens Geurtz is de nieuwe directeur van het Nationaal Glasmuseum.
• Laurens Geurtz is de nieuwe directeur van het Nationaal Glasmuseum. Foto: Mimi van Rossem

Nieuwe directeur Glasmuseum Laurens Geurtz: ‘Kwam hier al als kleine jongen’

Algemeen 836 keer gelezen

LEERDAM • Laurens Geurtz is sinds 1 november aangesteld als directeur van het Nationaal Glasmuseum Leerdam. Geurtz was de afgelopen tweeënhalf jaar al als hoofd Marketing en Sales en plaatsvervangend directeur werkzaam bij het Glasmuseum. Ook werkte hij jarenlang mee aan verschillende tentoonstellingen.

Nu is Geurtz sowieso geen onbekende in de glaswereld en het Glasmuseum, want hij is de kleinzoon van de wereldwijd bekende glaskunstontwerper Andries Copier. Hierdoor kwam hij al als kleine jongen in het museum dat toen alleen nog bestond uit de villa van voormalig Glasfabriek directeur Marijn Cochius.

Veel ervaring
Geurtz, die door zijn nieuwe baan zijn hobby en passie op een mooie manier heeft samengebracht, heeft de afgelopen jaren veel ervaring in de glaswereld opgedaan. Zo heeft hij eerder gewerkt als manager van het Glascentrum, dat sinds de fusie met het Glasmuseum in 2009, als Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum verder is gegaan. Verder heeft Geurtz in 2012 samen met Joan Temminck het boek ‘Copier Compleet’ geschreven. Een oeuvre over het werk en leven van Copier tussen 1901 en 1991. In 2015 schreven beiden nog het boek Glasschool.

En nu dus werkzaam als directeur van het Nationaal Glasmuseum Leerdam. Geurtz: “Van kind af aan was ik vanwege mijn afkomst al betrokken bij het glas. Ik weet nog dat ik als jochie bij het museum aanbelde en nadat de huishoudelijke hulp (mevrouw Verwoerd) mij binnen had gelaten, ik naar de kelder van het museum ging.”

“Daar was een soort depot ingericht en ik herinner mij dat ik op de rand van het bad ontwerpen en brieven van ontwerpers Frank Lloyd Wright, De Bazel en Berlage zag liggen. Dit fascineerde mij enorm. Gelukkig is door de jaren heen veel veranderd. Ik heb alle veranderingen en groei van het museum meegemaakt. In 2009 is het pand naast het museum aangekocht en zijn beide villa’s door loopbruggen verbonden.”

Hierin kwam het Transparante Depot. Ruim tienduizend glazen voorwerpen die normaal in een depot zouden liggen, werden hierdoor zichtbaar voor het publiek.

Hectische jaren
Geurtz: “De afgelopen jaren waren heel hectisch. We moesten na de coronaperiode weer veel zaken oppakken die waren blijven liggen. Samen met de voormalige directeur Geertje Jacobs en het zeer betrokken team hebben we dit kunnen doen. Samen zijn we nieuwe uitdagingen aangegaan en hebben al stappen genomen die nodig zijn om het Glasmuseum toekomstbestendig te houden.”

“Natuurlijk hierbij onszelf steeds de vraag stellende: ‘Hoe kunnen we blijven doen wat we doen?’ En: ‘Wat is er nodig om te blijven conserveren en presenteren van ons materieel- en immaterieel erfgoed?’ Een deel van onze collectie is een Rijkscollectie. Hoe kunnen we met onze fantastische collectie aantrekkelijke tentoonstellingen maken dit aangevuld met werk dat glaskunstenaars in de Glasblazerij maken? Maar ook, hoe krijgen we grip op de financiën en versterken we de banden met onze relaties en hoe zorgen we voor onze collectie en hoe dragen we onze kennis uit over het vakmanschap? Dat is belangrijk om alle taken goed te kunnen vervullen.”

Toekomst 
Het Glasmuseum doet goed haar best maar heeft een stabielere basis nodig om taken goed uit te kunnen voeren. Geurtz: “We moeten investeren om toekomstbestendig te worden. Denk hierbij ook maar aan de energiekosten van de Glasblazerij. We moeten duurzame maatregelen nemen om de energiekosten terug te brengen.”

Intussen heeft de gemeente Vijfheerenlanden toegezegd structureel meer bij te dragen en ook is in opdracht van het ministerie van OCW een visitatierapport uitgebracht en naar staatssecretaris Uslu gestuurd. Dit zeer positieve rapport doet een expliciete oproep aan de rijksoverheid om het Nationaal Glasmuseum beter te ondersteunen. Geurtz ziet de toekomst van het Nationaal Glasmuseum met vertrouwen tegemoet.

Mimi van Rossem 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Meesterglasblazer Marco Lopulalan brengt Oranjevaasje 'Beatrix 85' uit Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Verkiezing Powervrouw Vijfheerenlanden; nominaties kunnen worden ingestuurd Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt getuigen van meerdere woninginbraken in Meerkerk 112 21 uur geleden