Afbeelding
Foto: Waterschap

Waterschapsbelasting Rivierenland stijgt in 2023 gemiddeld met 30 euro per gezin

Algemeen 895 keer gelezen

REGIO • Gezinnen met een eigen huis gaan volgend jaar gemiddeld 30 euro meer aan waterschapsbelasting betalen. Een alleenstaande huurder gaat gemiddeld ongeveer 12 euro per jaar meer betalen.

De verhoging wordt vooral veroorzaakt door maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en de stijgende (energie)prijzen. Met deze belastingstijging zit Rivierenland op het landelijk gemiddelde van alle waterschappen.

Net als iedereen in Nederland heeft ook Waterschap Rivierenland te maken met grote prijsstijgingen op het gebied van elektra, brandstof en grondstoffen.

Daarnaast wordt het werk van het waterschap steeds complexer. Dit komt bijvoorbeeld door extremer weer, hogere eisen aan schoon en voldoende water en de zuivering van rioolwater. Rivierenland moet daarom kostbare maatregelen nemen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Op dit moment is dit in het rivierengebied goed zichtbaar bij de verschillende dijkversterkingsprojecten.

“Dit alles heeft tot gevolg dat de waterschapsbelasting in 2023 sterker stijgt dan in andere jaren. Dat is natuurlijk niet leuk”, meldt het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland. Het bestuur heeft in de afgelopen maanden ook bezuinigd om de stijgende prijzen zoveel mogelijk op te vangen.

“Met de inkomsten uit de waterschapsbelasting kunnen we het rivierengebied nu en in de toekomst veilig, schoon en leefbaar houden”, vertelt Goos den Hartog, heemraad bij Waterschap Rivierenland.

Waterschap Rivierenland wil in 2030 energieneutraal zijn. De stijging van energiekosten onderstreept dit doel nog eens. Afgelopen jaren zijn er al grote stappen gezet. Zo zijn verschillende rioolwaterzuiveringen omgebouwd tot energiefabrieken. Hiermee wekt het waterschap zelf energie op. Daarnaast probeert het waterschap slimmer en innovatiever te werken. Zo houdt Waterschap Rivierenland de kosten zo laag mogelijk.

In het gebied van Waterschap Rivierenland stijgt de waterschapsbelasting van een alleenstaande huurder met 12 euro tot 189 euro in 2023. Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betaalt in 2023 425 euro, 29 euro meer dan in 2022. Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 400.000 euro betaalt in 2023 488 euro, 32 euro meer dan in 2022.

In het gebied van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden bedraagt de aanslag in 2023 voor een gemiddeld gezin met een huurwoning 370 euro. Dit is 24 euro meer dan in 2022. Een gemiddeld gezin met een eigen woning (WOZ-waarde 250.000 euro) betaalt in 2023 504. (Dit is 29 euro meer dan in 2022). Een gemiddeld gezin met een eigen woning (WOZ-waarde 400.000 euro) betaalt in 2023 584. (Dit is 32 euro meer dan in 2022). De aanslag is hoger dan in de rest van het gebied, omdat Waterschap Rivierenland hier ook zorgt voor de polderwegen buiten de bebouwde kom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden