• Kees Schetters in de keuken van een van de woningen.
• Kees Schetters in de keuken van een van de woningen. Foto: Mimi van Rossem

Huis ter Leede gaat bijna verhuizen: ‘We doen er alles aan om de mensen zich thuis te laten voelen’

Algemeen 2.298 keer gelezen

LEERDAM • De verhuizing van het Huis ter Leede vanuit Leerdam-Noord naar de Oranjehof 2 in Oost komt steeds dichterbij. De planning is dat in de week voorafgaand aan 5 december eerst het kantoorpersoneel gaat verhuizen. Op 5 december begint de verhuizing van de 90 bewoners. 

Huis ter Leede directeur Kees Schetters vertelt: “We beginnen met het verhuizen van de kantoren. Op 5, 6 en 7 december worden de bewoners verhuisd. Dit met behulp van een verhuisbedrijf en familieleden. Omdat een verhuizing van intramurale bewoners een zeer zorgvuldige voorbereiding vereist, hebben we familieleden hierbij betrokken. Zij gaan op de dag van de verhuizing mee naar Lingesteyn.”

“Zodra de bewoner naar Lingesteyn is, komen de verhuizers alle spullen inpakken en brengen die naar het nieuwe onderkomen, waar alles op zijn plek wordt gezet of gehangen. Wij hopen dat wanneer de bewoner ‘s avonds in hun nieuwe woning komen, zij zullen zeggen: ‘Het is wel nieuw hier, maar ik voel mij hier tussen mijn vertrouwde spullen wel al thuis’.’ Alle bewoners zijn al in hun nieuwe woning wezen kijken. Ook hebben ze de kleur van de gordijnen uitgekozen.”

Snel thuis voelen
Schetters: “Wij doen er alles aan om de mensen zich snel thuis te laten voelen.” Tijdens een rondje door het nieuwe gebouw laat Schetters zien waar het kantoorpersoneel haar intrek neemt. Dit is een mooie moderne open ruimte en strak ingericht met een tiental FlexPlekken en een mooi uitzicht op het Wieltje van Collee.

Daarna toont Schetters de woningen voor de 90 bewoners. In het Huis komen 50 mensen met somatische (lichamelijke) klachten en 40 mensen met PG (dementie). Naast sommige voordeuren staan al de namen vermeld van nieuwe bewoners. De woningen zijn ruim, hebben naast de woonkamer een slaapkamer en een van alle gemakken voorziene ruime badkamer. Deze zijn in tegenstelling tot de buurtkamers, de tuinkamers en kantoren nog niet ingericht omdat de bewoners hun eigen meubilair en persoonlijke spullen meenemen. 

Moderne ruimtes
Wat door het hele pand opvalt zijn de mooie moderne open ruimtes en de kleuren en materialen die gebruikt zijn voor de inrichting. De tuin- en buurtkamers beschikken over een moderne keuken, waar de bewoners onder begeleiding kunnen koken en zijn verder ingericht met moderne meubels met een knipoog naar de jaren zestig. De inrichting is gekozen door een werkgroep waarin het management, klankbordgroep en medewerkers vertegenwoordigd waren.

In de brede gangen van de verdiepingen zijn ontmoetingspleinen gerealiseerd. Wat opvalt, is dat er bij binnenkomst geen receptieruimte meer is. Je loopt gelijk het ontmoetingsplein binnen waar iedereen, ook mensen uit de wijken, welkom is voor een hapje en een drankje. Op informatiepanelen die door het hele gebouw heen hangen is de informatie te vinden die je als gast of familielid nodig hebt. 

Schetters: “En als je er helemaal niet uitkomt dan kun je, je vraag ook gewoon aan het restaurantpersoneel stellen die op het ontmoetingsplein bij de ingang werken.” Wat verder niet terug komt zijn de kapsalon en bibliotheek.

Activiteiten
Al pratend over de verhuizing komen ook de activiteiten ter sprake die tot nu toe in samenwerking met wijkraad Noord zijn georganiseerd. Schetters: “We hopen dat wijkraad Oost dit wil gaan oppakken. We hebben de wijkraad nauw betrokken bij de nieuwbouw en inmiddels ook al enkele gesprekken gevoerd met voorzitter Diederik Schippers. De wijkraad staat er zeer positief in en we hopen snel met enkele activiteiten te starten. Als eerste willen we het Samen Eten-project opstarten. Ook gaan we samen met de gemeente en de wijkraad plannen maken voor de herinrichting van het gebied rondom het Wieltje van Collee en de tuin naast het Huis.

Interesse om een kijkje te nemen in het nieuwe Huis ter Leede? Dan kan zaterdag 26 november tussen 9:30 en 12:00 uur. Adres: Oranjehof 2 in Leerdam.

Mimi van Rossem  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie