• De winkel zoals deze eruit zag in 1957.
• De winkel zoals deze eruit zag in 1957. Foto: Aangeleverd

Slagerij de Goeij in Vianen bestaat 65 jaar: ‘Hij wilde eigenlijk reclametekenaar worden’

Algemeen 1.777 keer gelezen

VIANEN • Als we de winkeliers in het centrum van Vianen eens onder de loep nemen kunnen we niet anders dan constateren dat verschillenden van hen al generaties lang hier gevestigd zijn en dag in- dag uit klaar staan voor hun klanten. Denk aan de bakker, de bloemist, de kapsalon, de juwelier, de schoenenwinkel én Slagerij de Goeij. Zij vieren van 14 tot en met 19 november hun 65-jarig jubileum.

Vroeger gingen bedrijven vaak over van vader op zoon, zo ook hier. Op 13 november 1957, op de verjaardag van Corrie de Goeij, namen Gerard en Corrie de slagerij aan de Voorstraat 83 over van slager de Roos. 

Duiken we nog verder de geschiedenis in dan komen we erachter dat op deze plek, vroeger een boerderij stond welke afgebrand is. Mevrouw Stuart (inderdaad dé Stuartweg is naar haar vernoemd) bouwde er drie woonhuizen met voorin winkelruimtes. Sinds 1907 huist hier al een slagerij.

Historisch verhaal
“Het verhaal van mijn vader is voor mijn broers, zussen en voor mij een historisch verhaal wat hij als geen ander in geuren en kleuren vertelde”, aldus Hans de Goeij.

“Hij haalde zijn MULO-diploma en wilde reclametekenaar worden. Op de dag dat hij zijn diploma opgehaald had en uit de bus stapte, regende het. Een onbekende man bood hem aan gezamenlijk onder zijn paraplu verder te lopen. Ze raakten aan de praat en toen de man hoorde dat hij reclametekenaar wilde worden, beweerde hij dat in dat beroep geen toekomst zat.”

Vak ingerold
“Eenmaal thuis gekomen vertelde hij het verhaal aan zijn moeder en zijn oom, slager van beroep, die op visite was. Het vervolg laat zich raden.” Op deze manier is Gerard de Goeij op jonge leeftijd het slagersvak ingerold. Elke maandag fietste hij vanuit Harmelen naar Uithoorn om in de slagerij van zijn oom te werken, en keerde hij pas op zaterdag terug naar huis.

Pand ernaast kopen
Hans, geboren en getogen Vianees, is de jongste van het gezin. Vijf van de acht broers en zussen hebben in de slagerij gewerkt. In 1988 wordt hij mede-eigenaar bij zijn vader in de zaak, die er in 1992 helemaal mee stopt.

Een aantal jaren later, inmiddels runnen Hans en Esther de traiteurslagerij, krijgen ze de kans om het pand ernaast te kopen. Een grote verbouwing vindt plaats en ze creëren meer ruimte om onder andere de groente afdeling te integreren. Groente die voor de catering en kant- en klaar maaltijden gebruikt worden. 

Vervolgens schaffen ze voor de heropening van de Voorstraat een oude frietkar aan, maar terwijl deze nog geleverd moet worden krijgen ze de vraag of ze op de woensdagen in de ochtend op de markt van Hagestein willen komen staan en in de middag in Hei- en Boeicop.
Het gaat allemaal in een rap tempo door. Zo zijn ze sinds twee jaar ook op de markt in Hoef en Haag te vinden.

Prijzen
De traiteurslagerij is niet alleen bekend in Vianen en omstreken maar ook ver daar buiten. Al diverse keren vielen hun producten, gemaakt in de eigen worstmakerij, in de prijzen tijdens de driejaarlijkse vakbeurs van de Verenigde Amsterdamse Slagers (VAS). “Tijdens zo’n wedstrijd moet àlles kloppen” legt Hans uit. “In ons vak is dit pure topsport en eerlijk is eerlijk, als we mee doen willen we ook graag winnen.”

 Al jarenlang komt het rundvlees uit Streefkerk en IJsselstein. “Dit bied ons zekerheid qua kwaliteit en datzelfde geldt voor de 100% antibioticavrije kip van Tante Door.”

Tijdens de komende feestweek komen oude prijzen van toen, uit 1957, terug. Diverse acties staan er gedurende de hele feestweek op het menu.

Ingeborg Al

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden