• Een deel van de honderden brandende lichtjes.
• Een deel van de honderden brandende lichtjes. Foto: Madelief Helmhout

Tiende editie van ‘Lichtjes in de Duitsernis’ in Vianen: ‘Het verdriet mag er zijn’

Algemeen 1.148 keer gelezen

VIANEN • De tiende editie van Lichtjes in de Duisternis vond afgelopen zaterdag plaats op de Algemene Begraafplaats van Vianen. Honderden mensen kwamen bij elkaar om hun overleden naasten te herdenken en een kaarsje voor ze op te steken. Madelief Helmhout was er namens Het Kontakt bij en maakte het volgende sfeerverslag. 

Het schemert al wanneer de vrijwilligers van Lichtjes in de Duisternis om half vijf beginnen met het aansteken van de 2.500 waxinelichtjes op de Algemene Begraafplaats in Vianen. Bij elk graf wordt een kaarsje aangestoken om een oase van licht te creëren zodra de avond om zeven uur van start gaat. Voor het tiende jaar op rij organiseren Tiny en Koos de Launay deze avond samen met de rest van het stichtingsbestuur en de vrijwilligers. 

Betrokken jeugd
Launay: “Opvallend is dat er dit jaar veel jeugd bij betrokken is, een nieuwe generatie van vrijwilligers wil meehelpen en betroken zijn.” Veel voorbereidingen gingen aan deze dag vooraf om voor de bezoekers een mooi moment te creëren en de bezoekers in een ingetogen sfeer stil te laten staan bij hun overleden naasten.

“We willen de bezoekers meegeven dat ze er niet alleen voor staan en dat iedereen ooit wel eens iemand verloren heeft”, legt Tiny uit. “Dat verdriet mag er zijn vanavond, hoe lang of kort geleden het verlies ook is. Ook voor mensen die niet meer dagelijks stilstaan bij het verlies is het heel bijzonder dat ze hen vandaag weer even kunnen herdenken.”

De zee van lichtjes
Om zeven uur is het dan zo ver. Het is donker en de duizenden kaarsjes en tientallen vuurkorven en lantaarns branden als honderden bezoekers van jong tot oud binnenstromen. Bij de ingang kan iedereen een kaarsje meenemen. Er klinkt muziek van Harmonie Orkest Excelsior Vianen en mensen bewonderen de zee van licht die met de kaarsjes gecreëerd is. Sommigen zoeken het graf van hun overleden naaste op.

Vrijwilliger Edwin Bosch houdt met twintig andere vuurwachters toezicht op de vuurkorven. “Tot vier jaar geleden werkte ik hier op de begraafplaats, dat heb ik altijd met veel liefde gedaan. Inmiddels kom ik hier niet meer zo vaak en omdat ik het werk soms zo mis, ben ik elk jaar vrijwilliger bij Lichtjes in de Duisternis. Ik ontmoet zo toch weer mensen uit mijn werkverleden die elk jaar troost komen zoeken, dat is heel bijzonder.”

Half uur stilte
De menigte van ongeveer 350 mensen verzamelt zich om het enorme verlichte hart bij het gedenkhuis op de begraafplaats. Honderden mensen hebben daar een boodschap op een houten hartje kunnen schrijven en die op kunnen hangen op het grote hart dat er nog ongeveer drie maanden zal blijven staan. Om acht uur start het opnoemen van de namen van de overledenen. Elk jaar kunnen mensen die naar Lichtjes in de Duisternis komen de namen van hun overleden naasten doorgeven, die worden dan op voorhand ingesproken in een radiostudio door twee vrijwilligers.

Een half uur lang luistert de menigte naar de bijna 500 ingestuurde namen. De klok van de Grote Kerk luidt en er heerst een vredige en serene sfeer, bijna iedereen heeft een kaarsje opgestoken om mee te herdenken. Er heerst een half uur lang complete stilte terwijl toeschouwers wachten om de door hun ingezonden naam te horen “Het blijft elk jaar een bijzonder moment om de naam van mijn overleden familielid na lange tijd weer te horen”, benoemt een bezoeker achteraf.

Wanneer het opnoemen van de namen voorbij is rond half negen, is deze editie van Lichtjes in de Duisternis officieel afgelopen. De boodschap die de organisatoren graag meegeven: “Je staat er niet alleen voor en het verdriet mag er zijn.”

Wie zich graag als vrijwilliger wil aanmelden voor de volgende editie van Lichtjes is de Duisternis op zaterdag 4 november 2023, kan mailen naar info@lichtjesindeduisternis.nl, of bellen naar 06-53127762.

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan Rivas Zorggroep in Gorinchem Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Gezellige opa- en oma-ochtend op De Springplank in Meerkerk Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Meelopen tijdens wandeling in de Nacht van de Vluchteling vanuit Lexmond Nieuws 6 jun., 08:49