• Regenten Anca Veenendaal en Hans Kabel.
• Regenten Anca Veenendaal en Hans Kabel. Foto: Mimi van Rossem

Hofje van Mevrouw van Aerden viert 250-jarig bestaan en presenteert jubileumboek

Algemeen 1.232 keer gelezen

LEERDAM • De regenten van het Hofje van Mevrouw van Aerden hebben gisteren, samen met inwoners van Leerdam, genodigden, vrijwilligers en bewoners van het Hofje, het jubileum gevierd van het 250-jarig bestaan van het Hofje. Tijdens de viering is het boek ‘Alle familliën hebben armen en rijken, 250 jaar Hofje van mevrouw Van Aerden te Leerdam 1772-2022’ gepresenteerd.

Dit boek, dat vertelt over de geschiedenis van het Hofje en is geschreven door historicus Henk Looijensteijn, is tijdens de feestelijke bijeenkomst door de regent overhandigd aan de oudste bewoonster van het Hofje: mevrouw Riet van Ooijen (84). Ook is mevrouw van Ooijen, die inmiddels alweer 25 jaar in het Hofje woont, de bewoonster die er al het langst woont. Wie haar spreekt krijgt altijd te horen dat zij het hier zeer naar haar zin heeft en met veel plezier in het Hofje woont. Zij was erg verrast dat zij het boek kreeg overhandigd.

Tijdsbeeld
Aan de hand van het boek krijgt de lezer een mooi beeld van de tijd waarin het Hofje is gebouwd en haar bewoners door de eeuwen heen. Ook zijn in het boek antwoorden te vinden op de vragen hoe mevrouw Maria Ponderus-van Aerden zo rijk was geworden, dat uit haar nalatenschap een Hofje gebouwd kon worden.

 Maar ook is te lezen waar de indrukwekkende schilderijencollectie van Pieter van Aerden, die nog steeds in het Hofje hangt, vandaan komt. Het is in de huidige tijd heel bijzonder dat deze indrukwekkende selectie schilderijen nog steeds in de Regentenkamer hangt. Dit is namelijk de enige schilderijencollectie in Nederland die nog in particulier bezit is.

Laatste wens
De bouw van het vrouwenhofje was de laatste wens van de in Den Haag wonende mevrouw Maria Ponderus-van Aerden. Zij had in haar testament opgenomen dat een groot deel van haar aanzienlijke erfenis moest worden gebruikt voor de bouw van een vrouwenhofje.

Regent Anca Veenendaal: “Eigenlijk zou het Hofje in Den Haag gebouwd worden, maar omdat in Leerdam veel familieleden van de families Ponderus en Van Aerden woonden is het uiteindelijk in Leerdam gebouwd.” 

In het Hofje konden armere dames uit deze families wonen. Waren die er niet, dan mochten er ook andere dames wonen. Maar alleen als zij van Protestantse huize waren. Het inmiddels 250 jaar oude Hofje wordt nog steeds door alleenstaande dames bewoond. Alleen is er altijd een uitzondering gemaakt voor de Huismeester, want zoals de naam al doet vermoeden was dat altijd een man.

Toekomst van het Hofje
Voorafgaande aan de jubileumviering vertelden de huidige regent Anca Veenendaal en regentenvoorzitter Hans Kabel niet alleen veel over de geschiedenis, maar ook over de toekomst van het Hofje. Het Hofje telt twaalf woningen, waarvan er tien bewoond zijn. Naar aanleiding van foto’s uit 1900, wordt nu onderzocht of het mogelijk is een van de twee leegstaande woningen in te richten zoals het 120 jaar geleden was ingericht.

Ook wordt er nagedacht wat te doen met de voormalige raadzaal en trouwzaal. De regenten werken aan een goede samenwerking met instanties en overheden om het Hofje toekomstbestendig te maken. Dit vereist veel tijd en inzet van de huidige regenten, daarom is het Hofje momenteel gesloten voor publiek. Wel kunnen de binnen- en buitentuin worden bezocht. En sinds 1 november kunnen bezoekers ook terecht in de eigen Hofjes winkel. Deze is te vinden in het pand rechts bij de ingang van de buitentuin. 

Veenendaal vertelt hierover: “Dit winkeltje is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. In het winkeltje kunnen bezoekers terecht voor hun vragen, leuke cadeautjes en lekkers van de Mariënwaard. Ook is er de mogelijkheid koffie of iets anders te drinken. Een bijzonder winkeltje dat ook leuk is voor Leerdammers die op zoek naar een leuk cadeautje. 

Ook het boek ‘Alle familliën hebben armen en rijken’ is hier te koop. Het boek kost 24,95 euro en is ook te koop bij Boek en Zo en boekwinkel De Fakkel.

Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden