• Bakkerij Van Dijk in Lexmond.
• Bakkerij Van Dijk in Lexmond. Foto: Aangeleverd

Bakkerij Van Dijk uit Lexmond in nood: ‘Hartverwarmend om te zien hoe graag mensen willen helpen’

Algemeen 4.119 keer gelezen

LEXMOND • Steeds meer kleine ondernemers raken in de problemen vanwege de hoge energieprijzen. Waar de Dagwinkel in Schoonrewoerd inmiddels haar voortbestaan lijkt te hebben veiliggesteld met behulp van de inwoners, probeert brood- en banketbakkerij Van Dijk dat nu ook. Hulp is nodig om de bakkerij, die al 103 jaar binnen de familie is, overeind te houden.

Over trots heen 
“Je moet je best wel even over je trots heen zetten om anderen om geld te vragen”, legt eigenaar Jaap van Dijk uit. “Toch hebben we als familie besloten om deze stap te zetten. We kiezen niet voor de makkelijkste weg, want dat is misschien wel om gewoon te stoppen. Dat zou alleen betekenen dat het dorp Lexmond geen bakker meer heeft en dat zou ik een ramp vinden. We hebben nu nog een supermarkt, een groente boer en een slager. Winkels die het dorp een ziel geven.”

Van Dijk zag de afgelopen maanden zijn kosten stijgen van 2.700 euro naar 4.700 euro per maand. Bovendien komt hier de komende maand nog 1.000 euro bovenop én loopt het vaste contract voor stroom voor de elektrische oven af. Alles bij elkaar worden de kosten dan te hoog om rendabel te blijven. Het geld wat binnenkomt uit de donaties is in eerste instantie vooral om tot april 2023 te overleven. Energie-intensieve mkb’ers krijgt vanaf dan steun.

Geen vet op de botten
“Maar dat duurt nog zes maanden. Dat is te lang. We hebben bijna geen vet op de botten”, zegt Van Dijk. We hebben de afgelopen jaren namelijk ook forse investeringen gedaan door een nieuwe oven te kopen, asbest te laten saneren en dubbel glas te plaatsen. Allemaal investeringen in duurzame oplossingen, maar tegelijkertijd in eerst geld kosten. We zijn de afgelopen tijd ook andere manieren gaan zoeken om geld binnen te brengen. Zo staan we nu ook op de weekmarkt in Vianen en Hoef en Haag. Je gaat op een gegeven moment natuurlijk alles proberen.”

Inmiddels komen er steeds meer donaties binnen. Van mensen uit de buurt, maar ook van onbekenden uit onder andere Leeuwarden en Nijmegen die het nieuws hebben opgevangen in de media. “Hartverwarmend”, vindt Van Dijk de donaties en reacties die hij voorlopig krijgt. “Dat is een woord wat ik normaliter niet gebruik, maar ik zou niet weten hoe ik het anders moet omschrijven.”

Hartverwarmend
Zijn dochter Marijke, die op termijn haar vader moet gaan opvolgen, vult aan: “Als je kijkt naar de betrokkenheid van de mensen hier uit de buurt, kan ik ook geen ander woord verzinnen.”

“Er zijn kinderen die het nieuws dat we hulp nodig hebben thuis hebben opgevangen. Die komen hier langs om wat van hun spaargeld te brengen, omdat ze niet willen dat we weggaan. Er kwam ook een mevrouw langs die aanbood om de kozijnen buiten te schilderen. Niet alle hulp zit hem dus in het financiële gedeelte. Een installateur van zonnepanelen nam ook contact op. Die komt kijken of hij hier een paar zonnepanelen kan komen installeren.”

Betrokkenheid
De steun die dus vele vormen kent doet de familie Van Dijk goed. “Betrokken is men hier altijd al geweest”, vertellen vader en dochter. Toen Jaap en Agnitha van Dijk 25 jaar waren getrouwd, hadden hun dochters aan klanten gevraagd om een bloem mee te nemen. Het resultaat: een grote bloemenzee voor de deur van de bakkerij.

Jaap: “En zo zijn er nog wel meer ludieke acties geweest door de jaren heen. De mensen staan hier een kwartier voordat we open gaan voor de deur. Niet alleen om brood te kopen, maar het is voor veel mensen ook gewoon een sociale ontmoetingsplaats. Ik voorzie ze dan ook wel eens van een kopje koffie of verse saucijzenbroodjes die net uit de oven komen. Juist dat sociale aspect is ook zo belangrijk”, vervolgt hij. “En ik hoop natuurlijk van harte dat mijn dochter ook de mogelijkheid krijgt om de zaak verder te runnen.”

Het vuur laten branden
Tot nu toe werd er ruim 14.000 euro opgehaald. Om te overleven is minstens het dubbele nodig. “Onze slogan is al jaren: ‘Uw warme bakker, daar waar het vuur nog brandt”. Hopelijk lukt het om, met de hulp van de inwoners, het vuur te laten branden”, sluit Jaap af.

Mensen die willen doneren kunnen geld overmaken naar rekeningnummer NL78INGB0000213665 o.v.v. ik steun mijn warme bakker. Kijk voor andere manieren op de website: www.bakkerijvandijk.nl

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden