• Annemarie van der Grijn.
• Annemarie van der Grijn. Foto: Madelief Helmhout

Viaanse fotografe Annemarie van der Grijn: ‘Ik wil een verhaal vertellen met mijn foto’s’

Algemeen 1.261 keer gelezen

VIANEN • Annematie van der Grijn woont in Vianen met haar vriend Robbert en hun twee kinderen Nout (9) en Noor (6), ze werkt naast haar eigen bedrijf parttime als drukwerkconsultant. Ze vertelt vol passie over haar bedrijf bijAnne. 

“Mijn carrière als fotograaf begon eigenlijk met het fotograferen van interieur. Toen een vriendin van mij, zij is interieurstyliste, mij vroeg om huizen die zij had ingericht te fotograferen voor haar portfolio. Dat beviel zo goed, dat wilde ik wel vaker doen! Eerlijk gezegd wilde ik al jaren voor mezelf beginnen en ik fotografeerde al eventjes als hobby, dus dit was mijn kans. Ik kreeg steeds meer aanvragen na de eerste klus. Toen ik voor het eerst een bruiloft mocht fotograferen viel het kwartje, dít is wat ik wil gaan doen: documentairefotografie.”

Intieme kiekjes
“Om bij al die intieme momenten te mogen zijn als fotograaf, vond ik aan het begin best spannend. Want het is aan mij om álle unieke momenten vast te leggen. Een moment als een ‘first look’ op een bruiloft kun je niet zomaar opnieuw doen als de lens niet scherp heeft gesteld. Stiekem ben ik dan ook veel gekker op het fotograferen van de intieme tussenmomentjes. Als ik bijvoorbeeld voor een zogenaamde ‘eerste weken- documentaire’ langsga bij een stel wil ik juist kiekjes van het onopgeruimde huis en de eerste kopjes koffie van de dag, in plaats van enkel statische portretten van de pasgeboren baby.”

Verhaal vertellen
“Met interieurfotografie doe ik nu eerlijk gezegd niks meer, de echte voldoening haal ik uit documentairefotografie. Ik wil een verhaal vertellen met de foto’s die ik maak. Zo maakte ik laatst bijvoorbeeld een fotodocumentaire over Geraldiene, een Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Zij had een fotoshoot bij mij gewonnen omdat mijn bedrijf twee jaar bestond. Ik liep de middag met haar mee, vanaf het moment dat ze zich omkleedde tot het moment dat ze het bruidspaar trouwde.”

“Ik vind het prachtig dat ik dat hele verhaal van een relatief onbekend beroep heb kunnen vertellen in zulke authentieke foto’s.”
“Op dit moment werk ik ook nog drie dagen onder schooltijd als drukwerkconsultant. Het is soms nog even puzzelen om de kinderen en mijn werk te combineren, vooral omdat er stiekem zo veel tijd in de nabewerking van foto’s gaat zitten, daar kan ik hele avonden en weekenden aan kwijt zijn. Maar ik haal er zo veel voldoening uit dat ik het met liefde doe.”

Droom
Mijn droom is om uiteindelijk fulltime te gaan fotograferen, en dat ik misschien zelfs kan gaan selecteren welke fotoshootaanvragen ik wel of niet aanneem. Hoeveel ik ook kan genieten van gezinsportretten, de documentairefotografie is waar mijn passie ligt.”

Voor meer informatie is Annemarie te volgen op Instagram vinden via @_bijanne.

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie