• Oliebollenbakkers Nies, Kees, Bert en Arie
• Oliebollenbakkers Nies, Kees, Bert en Arie Foto: Aangeleverd

Oliebollenkraam voor het laatst op de Paardenmarkt?

Algemeen 1.975 keer gelezen

VIANEN • De komende Paardenmarkt dreigt voor het laatst het decor te zijn waarop de oliebollenkraam van Stichting Actiecomité Grote Kerk Vianen te zien is. Of komt er toch nog een oplossing?

De stichting is opgericht in 1977. Voor de oprichting werd er al ruim tien jaar oliebollen gebakken door een groep vrijwilligers. Tijdens de komende paardenmarkt zal er nog één keer gebakken en verkocht worden, maar dan komt er echt een einde aan een tijdperk.

Aart van Mourik, voorzitter van de stichting, is in het archief gedoken om geschiedenis van ruim 40 jaar naar boven te toveren. “In het begin werd er op een primitieve manier, met wat potten en pannen, oliebollen gebakken in de garage van een gemeentelid.”

“De opbrengst van de verkoop werd overhandigd aan de kerkvoogdij van de Grote Kerk, zij kampten met een financieel tekort op de kerkelijke begroting. Een jaar later werd er besloten om twee keer per jaar oliebollen en appelbeignets te gaan bakken, met de Paardenmarkt en met oud en nieuw. Dit was de start van een jarenlange traditie.” 

Geld genereren
De stichting genereerd gelden met de verkoop van de oliebollen en de Winkel van Sinkel om projecten van de Grote kerk te financieren. Zo hebben zij onder andere financieel bijgedragen aan de herbestrating van het kerkplein en de restauratie van de muur er omheen, de aanschaf van zes nieuwe kronen en de geluidsinstallatie.

Van de schuur verhuisden ze in 1990 naar de garage van de voormalige pastorie aan de Korte Kerkstraat en in 1996 werd er een heuse oliebollen-bak-machine aangeschaft. In twee dagen tijd werden er ruim 15.000 oliebollen gebakken. 

“Onder leiding van bakker Ton den Besten werd Arie van Dam gedurende slechts één uur ingewerkt en vervolgens aan zijn lot overgelaten. Na 18 jaar kunnen we wel zeggen dat Arie dé allergrootste oliebollen meester allertijden is”, licht Aart toe. De oliebollen zijn altijd smakelijk en van zeer goede kwaliteit, behalve in 1993, de thermostaat van het bakapparaat was stuk en de eerste tientallen oliebollen waren niet te eten.”

Tijdens een vergadering met het college van de Kerk Rentmeesters afgelopen april kreeg de stichting te horen dat de garage gesloopt zal worden omdat de Korte Inloop aan een grondige gerenovatie toe is. Na dat nieuws besloot het bestuur van de stichting om nog één keer tijdens de komende Paardenmarkt te bakken, maar daarna definitief te stoppen. 

Alternatief
Een alternatief is niet voor handen of toch wel? Bert van Dijk is al jarenlang vrijwilliger bij het bakken én vrijwilliger bij IJsvereniging de Bosbaan. Namens de IJsvereniging liet Bert weten dat zij alle apparatuur over zullen nemen om invulling te gaan geven aan het wegvallen van de traditie. Hoe zij dit vorm gaan geven is niet bekend. Tijdens de Paardenmarkt start de verkoop vanaf 08:00 uur vanuit het zalencentrum aan ’t Klooster 1.

Ingeborg Al

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie