• Ad en Tineke's dagwinkel.
• Ad en Tineke's dagwinkel. Foto: Gertjan den Ouden

Schoonrewoerd massaal aanwezig om Ad en Tineke’s dagwinkel te redden: gaat buurtsuper verder als stichting?

Algemeen 7.302 keer gelezen

SCHOONREWOERD • Het was een drukte van jewelste in Partycentrum Schoonrewoerd maandagavond. Zo’n 150 belangstellenden waren aanwezig om te luisteren naar Ad de Jong, die samen met zijn vrouw Tineke de trotse eigenaar is van ‘Ad en Tineke’s Dagwinkel’ in het dorp. 

De Jong organiseerde de bijeenkomst om de hulp van de inwoners te vragen. Vanwege de uit de pan rijzende energiekosten dreigt de dagwinkel te moeten sluiten en dat wil De Jong voorkomen. De opkomst verraadde dat er meer mensen zo over denken. De vraag is nu of het toegestroomde publiek daadwerkelijk actief mee wil gaan helpen om de buurtsuper te behouden voor Schoonrewoerd. 

Gespannen
“Als er maar 20 mensen op af komen drinken we een bak koffie en gaan we weer naar huis”, zegt Ad de Jong voorafgaand aan de bijeenkomst enigszins gespannen. Ondanks dat hij de afgelopen week veel mensen heeft gesproken in zijn winkel die hebben toegezegd te komen, wil hij dit eerst met eigen ogen zien. De spanning blijkt onnodig. Zo’n 150 mensen komen af op de avond waarop De Jong zijn plan voorlegt het toegestroomde publiek.

“Het plan wat ik nu voor ogen heb is om de winkel onder te brengen in een stichting. We hebben momenteel drie fulltimers en zes parttimers in dienst. Als we een stichting zouden worden, willen we meer met vrijwilligers gaan werken, zodat we op personeelskosten kunnen besparen. Mensen die hier interesse in hebben kunnen me veel werk uit handen nemen. Ik zeg altijd dat mijn werkdag bestaat uit ‘effe dit en effe dat’. Even naar een leverancier, even wat wegbrengen. Allemaal losse klussen die iemand anders ook kan doen.”

“Daarnaast zou ik ‘de vrienden van’ willen introduceren. Mensen kunnen dan een bedrag per jaar geven om de stichting te ondersteunen. Ik hoor om me heen veel geluiden van mensen die zeggen te willen helpen om de winkel voor te laten bestaan. We gaan nu zien of er genoeg mensen zijn die dit willen om het ook daadwerkelijk te realiseren.”

Formulieren
De toehoorders ontvangen twee formulieren. Met het ene formulier kan men zich aanmelden om vrijwilliger te worden en met het andere formulier kan man ‘vriend of vriendin van’ worden. Sommigen vullen direct een formulier in, anderen nemen het mee naar huis om erover na te denken. Ad de Jong geeft aan dat hij volgende week zaterdag de balans wil opmaken. Met andere woorden: dan wil hij genoeg ingevulde formulieren verzameld hebben van mensen die toezeggen om te helpen. De Jong geeft aan dat er eenmalig 70.000 euro nodig is om onder andere de koeling en de diepvries te vervangen. De huidige installaties zijn gedateerd en verbruiken veel stroom.

Het publiek krijgt maandagavond ook de ruimte om vragen te stellen. Eén van die is of het niet beter is om te wachten tot de (lokale) overheid met een noodplan komt voor kleine middenstanders en/of sportverenigingen. De Jong: “In dat geval lopen we het risico om tot de supermarkten te worden gerekend. Bij de grote supermarkten van deze wereld klotst het geld als water tegen de plinten. Als wij hiertoe worden gerekend en geen steun krijgen, zijn we de pineut.”

Stichtingsbestuur
De Jong wil dat dus voor zijn. De stichting zou een stichtingsbestuur krijgen. De Jong zegt zelf al mensen te hebben gesproken en denkt dat het geen probleem wordt om dit bestuur te vormen. Dit bestuur zou erop moeten toezien dat alles volgens de regels verloopt. Over veel is al nagedacht, maar sommige vragen uit het publiek worden genoteerd (bv. wie is er aansprakelijk op het moment dat men onverhoopt schulden krijg wanneer het niet loopt). Het doel van deze avond is in eerste instantie om een antwoord te krijgen op de vraag of er genoeg draagvlak en bereidheid is onder de lokale bevolking om te helpen.

Sociale functie
Volgens De Jong zou het een ramp zijn als de dagwinkel verdwijnt. “Niets eens zozeer voor mezelf”, legt hij uit. “Ik ben bijna 65 en hoef nog maar twee jaar tot mijn pensioen. Het gaat me echt om het dorpsbelang. Als je door een dorp rijdt waar geen enkele winkels is, dan is er niks te beleven en zie je bijna geen kip op straat. Hier heeft de dagwinkel een sociale functie. Mensen gaan even langs de bakker en dan langs ons, zodat ze er even uit zijn en hun rondje maken. Voor die mensen zou dat allemaal wegvallen, wanneer we verdwijnen.”

De bijeenkomst van maandag geeft hoop. Voor wie niet aanwezig was, het vrijwilligers- en ‘vriend van’- formulier wordt ook huis aan huis verspreid de komende week. Eind volgende week moet blijken of er voldoende basis is om de plannen voor een stichting verder uit te werken. 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden