• Het team van Kringloop Vianen.
• Het team van Kringloop Vianen. Foto: Ingeborg Al

Kringloop Vianen is méér dan een winkel; open dag op 1 oktober

Algemeen 2.432 keer gelezen

VIANEN • Een kringloopwinkel is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. En het concept neemt beetje bij beetje een steeds grotere rol in.

In de regio bestaat het al 30 jaar. Eerst in Gorinchem en later kwamen daar Giessenlanden, Arkel en Lexmond bij. In september 2017 opende aan de Hagenweg 5c in Vianen haar deuren, dankzij initiatiefneemster Tieneke van Putten. Maar deze winkel is meer dan een winkel en staat in voor belangrijkere aspecten.

De stichting is een maatschappelijk betrokken onderneming en richt zich op mens, dier, duurzaamheid, groen en socialisering. De besturen van de kringloopwinkels in Zederik, Leerdam, Gorinchem en Giessenlanden hebben Tieneke ondersteund bij het openen van een kringloopcentrum.

Ze vieren ook gezamenlijk de Nationale Kringloopdag, die dit jaar op zaterdag 1 oktober gehouden wordt. Op deze dag komen verschillende thema’s aan bod die belangrijk zijn binnen de kringloopbranche. Door het hele land zijn er acties. Zo organiseren de kringloopwinkels uit deze regio die dag dat je met een pendelbus van de ene naar de andere winkel gratis kunt reizen. In Vianen krijgt iedereen die een aankopen doet een bonnetje voor een gratis frietje.

Textielatelier
Margot Stolk, voorzitter van de Viaanse stichting, vertelt trots: “We hebben een eigen textielatelier waar acht naaitalenten kleding repareren of voorzien van een hele nieuwe uitstraling. Maar ook naaien zij van een spijkerjasje een nieuwe tas. We maken tevens je aangekochte broeken op maat als dat nodig is. Behoorlijk uniek, net als onze bouwkringloop. Aannemers en andere ondernemers komen hier overgebleven spullen brengen. Op deze manier wordt er minder weggegooid en reststromen weer bruikbaar gemaakt. Alles wat hier verkocht wordt is heel, gerepareerd en uitgeprobeerd.”

De stichting is een goede doelenstichting. Alles wat ze verdienen geven ze deels terug aan organisaties in Vianen die dat nodig hebben. Onlangs vierden ze hun vijfjarig bestaan. Een mooi moment om financiële steun te bieden aan onder andere de vlindertuin, de Oranje Vereniging en aan een nieuw initiatief: fietsmaatje. Elk jaar met kerst doneren ze aan de Voedselbank.

Er zijn verder drie perenbomen geadopteerd. Elk jaar plukken de vrijwilligers de peren die verdeeld worden onder de vrijwilligers en als traktatie uitgedeeld worden aan de bezoekers op de nationale kringloopdag.

Ontmoeting
Een andere ontwikkeling waar de stichting een waardevolle bijdrage aan levert, is de ontmoetingsfunctie. Het creëren van een ongedwongen werksfeer waar iedereen zich veilig voelt en zijn of haar talent kan benutten. Denk aan alleenstaande en eenzame inwoners, mensen die na een herstelperiode lastig op de arbeidsmarkt terecht kunnen of mensen die op zoek zijn naar een leuke vrijwilligersbaan in een gezellig team.

“Er is altijd plek voor nieuwe vrijwilligers, iedereen hier heeft plezier en kan volledig zichzelf zijn”, vertelt Aart Bogerd. Hij is algemeen bestuurslid van Vianen en tevens bestuurder bij de kringlopen in Ameide en Giessenlanden. “We hopen dat meer vrijwilligers zich aan zullen melden om bij te dragen aan de maatschappelijke functie die we innemen in Vianen. Vrijwilligers komen in aanmerking voor een vergoeding en krijgen tevens 25 % korting op hun aankopen in de kringloopwinkel. Om vrijwilliger te worden heb je geen ervaring nodig. Iedereen is welkom. Aanmelden kan via info@kringloopvianen.nl of kijk op de website.”

Ingeborg Al

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app