• De huisartsenpraktijk in Lexmond.
• De huisartsenpraktijk in Lexmond. Foto: Marjo van Andel

Dorpsinitiatief Lexmond ging zelf op zoek naar nieuwe huisartsen: ‘We hebben hier een missie’

Algemeen 36 keer gelezen

LEXMOND • Inwoners van Lexmond treffen vanaf 1 oktober twee nieuwe gezichten aan wanneer ze een doktersafspraak maken. Vanaf dan nemen Aldwin den Blaauwen en Josine te Kaat hun intrek in de huisartsenpraktijk aldaar. 

Het duo werkte al geruime tijd samen in een praktijk in Leidsche Rijn en neemt nu de stap om hun eigen praktijk gezamenlijk te runnen. Het bijzondere aan dit verhaal? Het Dorpsinitiatief in Lexmond ging zelf aan de slag met de zoektocht naar een huisarts.

Onvrede
“De laatste twee jaar, vanaf het moment dat er de praktijk is overgenomen, heerste er wat onvrede onder de bewoners omtrent de huisartsenpraktijk”, vertelt Sylvia de Jong van het Dorpsinitiatief.

“Dokter Schepper was nog een bekend gezicht, die werkte er namelijk al 15 jaar, maar die werkte niet fulltime. De overige huisartsen wisselden steeds, net als de assistenten. Er was te weinig personeel en het verloop was hoog.”

“Het heeft ertoe geleid dat er geen baliemedewerker meer zat en dat de telefoon soms zelfs niet werd opgenomen, wanneer mensen belden. Dokter Schepper is eind december gestopt en in april hoorden we dat de praktijk in de stille verkoop stond.”

Tijd voor actie
Het is het moment voor het Dorpsinitiatief om in actie komen. Men wil niet afwachten en besluit zelf actief op zoek te gaan naar opvolgers. De vertrokken dokter Schepper tipt het Dorpsinitiatief om contact op te nemen met Buurtdokters, een organisatie die huisartsen ondersteunt bij hun praktijkvoering. “

Buurtdokters zorgt ervoor dat huisartsen kunnen doen waar ze goed in zijn, namelijk mensen helpen”, legt Sophie Brühl van Buurtdokters uit. “

Wij faciliteren ze op het gebied van onder andere administratie en rapportage. Zo geven we de huisartsen inzicht in de gemiddelde wachttijd en het ziekteverzuim. Alles met als doel om ervoor te zorgen dat een praktijk een fijne omgeving is voor zowel de huisartsen als de patiënten.”

Brühl prijst het Dorpsinitiatief. “Heel bijzonder dat inwoners van het dorp zelf het initiatief nemen. Nadat ze contact opnamen zijn we gaan kijken of we huisartsen binnen ons netwerk konden vinden die enthousiast zouden zijn om de praktijk in Lexmond over te nemen. Zo zijn we uitgekomen bij Aldwin den Blaauwen en Josine te Kaat. Vervolgens is het eigenlijk snel gegaan.” 

Financiering
Wat dan nog wel rond moet komen is de financiering van de overname. Een deel van dit bedrag wordt door Den Blaauwen en Te Kaat zelf ingebracht, het andere deel moet van Buurtdokters komen. Die laatste partij leent het bedrag echter van een aantal Lexmonders die de financiële krachten hebben gebundeld. Ook dat mag bijzonder genoemd worden.

Het Dorpsinitiatief Lexmond is vanaf de oprichting in juni 2020 actief op meerdere gebieden. Het initiatief, bestaande uit zo’n 25 mensen, werd middenin de coronaperiode opgericht om diverse redenen. Men wilde de stem van Lexmond laten horen aan de gemeente Vijfheerenlanden om niet ondergesneeuwd te raken onder de steden Vianen en Leerdam.

Actief Dorpsinitiatief 
Het leidde begin dit jaar al tot de Politieke Loop en het Politiek Café, waarvoor alle politie partijen werden uitgenodigd in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens deze middag en avond viel het op dat het initiatief niet alleen vroeg naar de plannen van de politiek, maar vooral ook zelf plannen presenteerde.

“We willen  goede zorg, veiligheid en voldoende woongelegenheid voor iedereen binnen het dorp. En niet alleen nu, maar ook voor toekomstige generaties. Ik denk dat onze voornaamste kracht is dat we het vanaf het begin goed aangepakt hebben. We zijn opgesplitst in drie verschillende groepen die ieder hun eigen onderwerpen in hun portefeuille hebben. Iedere groep heeft genoeg expertise binnen de gelederen om aan de slag te kunnen.”

Lange adem
“Wat soms wel frustreert is de tijd die het kost om daadwerkelijk iets te realiseren”, vult Sylvia de Jong aan.
“Het zijn veel projecten van de lange adem. Het irriteert me eigenlijk dat we concrete plannen hebben om te gaan bouwen, wat een heikel punt is, maar dat we twee jaar verder zijn en er nog steeds niet gebouwd wordt. Hopelijk gaat het met dit nieuwe college lukken om snel tot actie over te gaan.”

Met de komst van de nieuwe huisartsen heeft het Dorpsinitiatief in ieder geval een project afgerond, binnen vrij korte tijd zelfs. “En daar zijn we heel blij mee.” 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie