Tim van Nieuwenhuize en Antonie de Bruijn van de organisatie van de open dag.
Tim van Nieuwenhuize en Antonie de Bruijn van de organisatie van de open dag. Foto: Mimi van Rossem

Open dag bij brandweer Leerdam: ‘We krijgen steeds meer te maken met brand door zonnepanelen of accu’s’

Algemeen 5.176 keer gelezen

LEERDAM • Altijd al eens een kijkje achter de schermen bij de brandweer willen nemen? Dit kan op zaterdag 3 september, want dan houdt de Brandweer post Leerdam een open dag.

Er is deze dag weer van alles te zien en te doen. Zo worden er ieder uur demonstraties gegeven en er zijn allerlei activiteiten waar jong en oud aan kunnen meedoen. Ook is er een 15 vierkante meter grote LegoincidentenCity aanwezig, die door vrijwilligers uit Utrecht met lego steentjes is gebouwd en waar incidenten te zien zijn waar de brandweer hulp bij heeft verleent.

Wordt weer tijd
Vrijwilliger en postcommandant Antonie de Bruijn vertelt namens de werkgroep hierover het volgende: “Het wordt echt wel weer tijd dat wij een open dag houden. De laatste open dag is voor de uitbraak van corona geweest en wij vinden het nu echt nodig om de deuren weer eens open te gooien.”

“Het is na corona, waarin we elkaar eigenlijk niet konden ontmoeten, ook tijd om opnieuw verbinding met de inwoners van Leerdam te maken. Ook hopen wij dat tijdens de open dag veel jongeren tussen de 11 en 18 jaar een kijkje komen nemen en zich willen aanmelden voor de Jeugdbrandweer.”

Jeugdbrandweer
Bij de Brandweer post Leerdam zijn er nu 28 mensen als vrijwilliger werkzaam. Naast hun fulltime baan zijn zij 365 dagen per jaar, dag en nacht, zeven dagen per week oproepbaar.

De Bruijn: “Dit aantal vrijwilligers is voor nu voldoende want we hebben ook nog mensen op de wachtlijst staan. Deze wachtlijst is wel nodig, omdat er binnenkort een aantal vrijwilligers met pensioen gaan. Maar bij de Jeugdbrandweer kunnen ze nog wel een aantal leden gebruiken. Maar dit is niet het hoofddoel van de open dag. Wij willen mensen gewoon eens laten zien wat er achter de schermen van de brandweer gebeurt.”

Kat uit boom
De cijfers van het afgelopen jaar laten zien dat het Leerdamse korps bij circa 170 incidenten hulp hebben verleend. Dit betreft zeer ernstige zaken zoals een reanimatie, brand, auto’s openknippen na een ernstig ongeval of een dier in nood redden. ”Want ja, we moeten ook wel eens een kat uit een boom - of een dier uit de sloot halen”, merkt de Bruijn op. Verder volgen de vrijwilligers continu cursussen om goede hulp te kunnen verlenen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen bij de brandbestrijding.

De Bruijn legt uit: “Kijk, we krijgen steeds meer te maken met brand door zonnepanelen of door accu’s die in elektrische auto’s, E-bikes of scootmobielen zitten. Dit verreist een andere aanpak dan een huis- of bermbrand. Wist je dat een accubrand 24 uur gekoeld moet worden? Dan laten wij een bluscontainer komen en dan tillen wij de auto in de grote bak van deze container die gevuld is met water.”

Vol programma
Tijdens de open dag zijn er leuke en leerzame activiteiten. Er wordt voorlichting gegeven hoe men een huis veilig kan maken en houden, hoe een vlam in de pan gedoofd moet worden en waar rookmelders moeten hangen.

Verder staat op het terrein een nagebouwd huisje waarin een brand wordt nagebootst. Met behulp van een warmtemeter mogen bezoekers de brandhaard zoeken. Wie dit het snelst lukt, wint een rondje met de echte brandweerauto. Verder zijn er rondleidingen door de ruimtes waar de brandweerwagens staan en de brandweerpakken hangen. Achter de kazerne mag iedereen die dit wilt zelf een brandje blussen en er staat een springkussen. 

Ook wordt gedemonstreerd hoe een auto na een ongeval wordt open geknipt en is een schuimblusvoertuig te bewonderen. De open dag wordt 3 september tussen 10.00 en 15.00 uur gehouden bij de brandweerkazerne aan de Koningin Emmalaan 30a in Leerdam.

Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 9 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 12 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden