Het bestuur is druk op zoek naar een oplossing.
Het bestuur is druk op zoek naar een oplossing. Foto: Mimi van Rossem

Kerntheater Leerdam hoopt in maart op te treden

Algemeen 350 keer gelezen

LEERDAM • Alles was door het Kerntheater Leerdam tot in de puntjes geregeld om in de maand november twee weekenden lang het theaterstuk ‘Eigenaerdige Streken’ op te voeren.

Maanden van repeteren en veel werk was eraan vooraf gegaan. De draaiboeken lagen klaar en er was veel reclame voor de voorstellingen gemaakt, maar helaas gooide corona voor de tweede keer roet in het eten. 

Op een speciaal gemaakt bierviltje dat door het Kerntheater overal was verspreid om het theaterstuk onder de aandacht van de mensen te brengen stond: “Net zoals wij na corona weer tot leven komen, zo komen de schilderijen van het Hofje ook tot leven. Zij tonen graag hun ‘Eigenaerdige Streken.” Helaas de schilderijen van het Hofje komen ook nu weer niet tot leven. Want vanwege de aangescherpte coronaregels moest het bestuur van het Kerntheater ook dit keer weer alles afblazen. 

Wat een teleurstelling, en niet alleen voor het bestuur bestaande uit Tonny Reijnders, Nicole van Deijck en Nel van Ziel, maar ook voor alle spelers, decorbouwers, muzikanten, het schrijverscollectief en de regisseurs. Zij zagen ook hun maandenlange harde werken voor de tweede keer in rook op gaan. 

Het Kerntheater hoopt nu dat volgend jaar, in week elf, het theaterstuk ‘Eigenaerdige Streken’ alsnog door kan gaan. Voorlopig staan de voorstellingen op 17 en 18 maart 2022 gepland. De try-out is op 15 maart. 

Hell of a job
Afblazen: wat een hell of a job. Het moeten afblazen van de theatervoorstellingen betekende ook meteen veel werk voor het bestuur.

Van Ziel vertelt hierover: “Wat er allemaal op ons afkwam, was eigenlijk niet te overzien. Als eerste heeft Nicole het ticketbureau de opdracht gegeven om aan iedereen die een kaartje had gekocht hun geld terug te storten. Er waren al ruim 200 kaarten verkocht. Daarna zijn we aan tafel gaan zitten om te kijken of alles zoals het nu gepland was, in het voorjaar nog wel kon doorgaan. Al snel liepen wij tegen een paar problemen aan.”

Even uitleggen: het theaterstuk Eigenaerdige Streken wordt op verschillende locaties gespeeld. Van de Jachthaven tot in het Hofje en van Stadstheater GO, enkele winkeliers tot de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. 

“Afgelopen november konden wij terecht bij de Jachthaven, maar volgend jaar maart niet. Ook is het nog zeer onzeker of we dan in het Hofje terecht kunnen. In GO gaat het volgend jaar maart zeker niet lukken, want dan zijn alle weekenden volgeboekt. Help! Hoe gaan we dit allemaal oplossen? Inmiddels hebben we kunnen regelen dat we in het oude ABN–Amro gebouw terecht kunnen. Hier kunnen de spelers zich omkleden en dergelijke, maar we missen in dit gebouw wel de catering. Moeten we zelf maar voor drinken en broodjes zorgen”, verzucht Van Ziel. 

Goed team
Reijnders vult aan dat dit natuurlijk niet het enige is dat ze moeten regelen. “We moeten een nieuwe begroting maken, extra geld aanvragen, nieuwe posters en pr materiaal bestellen en hopen dat regisseur Monique Sentjes dan ook weer de regie op zich kan nemen. En ook hopen dat alle spelers vanaf 8 februari weer beschikbaar zijn om te repeteren en voor de voorstellingen. Vervangers zoeken levert ook weer problemen op vanwege de kostuums die op maat zijn gemaakt.”

Over één ding hoeft het bestuur zich geen zorgen te maken, want de winkeliers die in november hun medewerking hadden toegezegd zijn zeer bereid om ook in maart weer aan het theaterstuk mee te werken. Van Deijck merkt op: “We hopen echt dat volgend jaar maart alles door kan gaan, want de kans is echt klein dat het lukt om na maart weer te moeten opstarten.” 

De drie bestuurders zijn zeer dankbaar dat iedereen die aan het theater verbonden is met hen meedenkt. Reijnders: “Het is een goed team dat iets voor elkaar over heeft. Wat zijn we daar blij mee.”

door Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden