• De Verteltas is nuttig voor kinderen en hun ouders.
• De Verteltas is nuttig voor kinderen en hun ouders. Foto: Peter Verbeek

Verteltas goed voor kind èn ouders

Algemeen 290 keer gelezen

VIANEN • De start van de Kinderboekenweek viel afgelopen donderdag samen met de introductie van de Verteltas. Wethouder Tirtsa Kamstra was aanwezig om de materialen die zijn ingezameld door inwoners van Vianen uit te reiken aan oudergroepen van basisscholen De Brug en De Ark.

De Verteltasmethode is een innovatieve methode die vier belangrijke doelen met elkaar combineert: taalontwikkeling van ouder en kind, ouderparticipatie, ouderbetrokkenheid en leesbevordering. De oorsprong van de Verteltas komt uit Engeland, en de methode is vijftien jaar geleden overgewaaid naar ons land. Katholieke Montessoribasisschool De Regenboog in Amsterdam Zuidoost is er als eerste mee gaan werken.

"Ik was een van de ouders die door mijn dochter in aanraking is gekomen met deze methode", vertelde Efrat de Groot-Yadgar. "Ik beheerste de Nederlandse taal niet goed, voelde me daardoor angstig, onzeker en geïsoleerd. Een van de leerkrachten heeft me zover gekregen om de school binnen te gaan, en samen met andere ouders zijn we, ieder vanuit zijn eigen talenten en mogelijkheden, gaan werken aan het maken van verteltassen."

Basis
Aan de hand van een thema zijn met behulp van uiteenlopende materialen leerzame, leuke, uitdagende en aantrekkelijke doe-dingen gemaakt die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Een prentenboek en een daaraan gekoppeld informatief boek vormen de basis van elke Verteltas. Het door oudergroepjes bedachte en gemaakte spelmateriaal stimuleert de taalontwikkeling en het leesplezier van kinderen.

Doorgaans is de inhoud ervan aangepast aan het niveau, leeftijd, leerstijl en visie van de betreffende basisschool.

Efrat de Groot-Yadgar, die inmiddels heel veel startende projecten heeft begeleid, zei dat ze, door samen met andere ouders aan de vulling van de verteltassen te werken, haar creativiteit heeft ontwikkeld en veel meer zelfvertrouwen heeft gekregen.

Afscheidscadeau
Met Katia van Bommel namens de bibliotheek als projectleider hebben enkele Viaanse basisscholen vorig jaar een plan ingediend om het programma Verteltas uit te gaan rollen in Vianen. Als afscheidscadeau van de gemeente Vianen is dat beloond met een aanmoedigingsprijs van 758 euro.

Daarnaast is een oproep gedaan aan de bevolking om materialen te doneren. Daar is meer dan goed op gereageerd. Er zijn vooral kleurige stoffen, garens, wol en breinaalden ingeleverd, in totaal liefst twaalf koffers! Bovendien is ook een naaimachine gebracht.

Voorlopig gaan oudergroepjes van De Brug en De Ark, met begeleiding van vrijwilligers van de bibliotheek die daar een speciale training voor hebben gekregen, om de veertien dagen aan de slag om de eerste verteltassen samen te stellen. Als thema is gekozen voor dat van de Kinderboekenweek: 'Reis Mee'. Dat is breed genoeg om daar op alle mogelijke manieren op in te haken.

"Voor een tas helemaal af is zijn we wel twee tot drie maanden verder. Daarna wordt verder gewerkt aan tassen met een ander thema. Het is de bedoeling dat de kinderen de tassen mee naar huis krijgen waar ze er, samen met hun ouders, mee aan de slag gaan. De Verteltasmethode sluit heel mooi aan op bestaande projecten over taalontwikkeling, waarvan de Voorleesexpress de bekendste is", merkt Katia Van Bommel op.

door Peter Verbeek

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie