• Familie Baas met muzieklerares Jacqueline van der Zee.
• Familie Baas met muzieklerares Jacqueline van der Zee. Foto: Astrid Pel

Viaanse Jacqueline van der Zee organiseert benefietconcert voor Daphne (11)

Algemeen 1.582 keer gelezen

VIANEN • Muzieklerares Jacqueline van der Zee uit Vianen heeft voor zaterdag 15 juni een bijzonder benefietconcert georganiseerd. Zij doet dat voor Daphne (11), het zusje van een van haar pianoleerlingen.

Toen Daphne 6 jaar was, bleek zij de ziekte van Batten te hebben, een erfelijke stofwisselingsziekte die vrijwel uitsluitend voorkomt bij kinderen. In Nederland wonen ongeveer zestig kinderen die dezelfde diagnose hebben gekregen. De levensverwachting van kinderen die lijden aan Batten ligt tussen de vijftien en vijfentwintig jaar.

Jacqueline van der Zee geeft pianoles aan Björn (13). Door piano te spelen kan Björn zijn zinnen een beetje verzetten, vertelt zijn moeder. Want samenleven met een zus die blind is, dementerend en vaak nogal dwars en erg aanwezig, dat gaat hem niet in de koude kleren zitten. Moeder Joke Baas was in het begin wat huiverig dat de pianolerares bij hen thuis les kwam geven. Jacqueline: "Joke vertelde dat het thuis wat moeilijk was en vertelde mij het verhaal over haar dochter. Dat raakte mij enorm. Ik werd er heel verdrietig van." Jacqueline is naast pianiste ook tekstschrijfster, songwriter en kleinkunstenares. Zij heeft zelf twee tienermeiden en kan zich dus goed voorstellen dat het leven van tienermeisje Daphne er compleet anders uitziet dan dat van haar twee kinderen. Vanaf het moment dat Jacqueline hoorde over de ziekte van Daphne, wilde ze iets positiefs betekenen voor het gezin. Zo ontstond het idee om een benefietconcert te houden. Muziek heeft een positieve invloed op Daphne, vertelt haar moeder: "Als Daphne het pianospel hoort, dan doet zij daar balletpasjes op en zingt mee. Het is fijn om broer en zus zo samen bezig te zien door die pianolessen."

Daphne zit in Doorn op school waar ze vier dagen per week in een busje naartoe gaat. Joke: "Daphne is altijd erg vroeg wakker en dan gaat ze praten, praten, praten. Steeds vraagt ze hoe laat ze eruit mag en als het half zeven is, dan mag dat. Het is altijd weer de vraag hoe ze wakker wordt. Soms is dat scheldend en tierend maar gelukkig ook vaak vrolijk." Het concert waarmee aandacht wordt gevraagd voor de ziekte van Batten, vindt plaats in de kerk van Oud Zuilen. De toegang is gratis maar bezoekers krijgen de gelegenheid een donatie te doen. De opbrengst komt ten goede aan onderzoek naar deze ziekte.

De veelzijdige Jacqueline van der Zee vindt het vooral mooi dat jonge mensen optreden deze avond. Een van die talentvolle musici uit de regio die optreedt in het pittoreske kerkje Oud-Zuilen, is Roos Hermans uit Vianen. Jacqueline is enthousiast over haar zangstem. "Ze is pas 14 jaar oud, maar het is ongelofelijk hoe mooi en zuiver zij zingt."

Op het programma staan onder meer: 'Bohemian Rhapsody' van Queen, het klarinetconcert (II) van C.M. von Weber, veel pianisten met eigen werk, Einaudi, singer-songwriters en dat is nog maar een kleine greep uit het programma te noemen. Het concert begint om 19:00 uur. Daphne is zelf niet aanwezig bij het concert, dat zijn voor haar teveel prikkels. Met foto's en filmpjes wordt zij wel ten tonele gevoerd zodat iedereen kan zien voor wie het concert is georganiseerd.

Astrid Pel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app