• 'Misschien is je fantasie wel zo groot als een strandbal'.
• 'Misschien is je fantasie wel zo groot als een strandbal'. Foto: André Bijl

'Bizar dat Asperen echt bestaat'

Algemeen 1.320 keer gelezen

ASPEREN • Groep 7,8 van obs De Zandheuvel in Asperen had vorige week een echte schrijver op bezoek.

Wijnand de Jong (42) vertelde over zijn boek 'Echt Alsof' dat net is uitgekomen. "Het mooie aan schrijven is dat je helemaal op kunt gaan in een wereld die je zelf bedenkt."

Juf Monique Steenlage legt uit waarom ze de schrijver heeft uitgenodigd. "We vinden het leuk om te horen hoe zo'n boek ontstaat."

Asperen bestaat echt
Maar, er is nog een andere reden: 'Echt Alsof' speelt zich af in Asperen.

"Ik zocht een mooie naam en Asperen vond ik leuk. Toen mijn boek bijna klaar was, ben ik eens op Asperen gaan googelen. Het bleek echt te bestaan. Bizar", aldus de schrijver die daarom zijn boek graag in Asperen wilde presenteren.

De leerlingen vragen hem de oren van het hoofd. Hoe oud hij is, hoeveel boeken hij heeft geschreven en waar hij woont. "Amsterdam? Dan snap ik dat u nog nooit van Asperen heeft gehoord. Maar het is hier ook gezellig hoor. Iedereen kent elkaar."

Verlegen
Wijnand de Jong vertelt dat hij vroeger heel verlegen was. "Ik zat altijd achterin de klas. Niet om te keten, maar om niet op te vallen."

Met die verlegenheid rekende hij van lieverlee af. Hij bleek goed te kunnen tekenen en in groep 8 werd hij tot zijn eigen verbazing uitgekozen om een hoofdrol te spelen in een toneelstuk. Later verzorgde hij cabaretoptredens, werd psycholoog en leraar en ging boeken schrijven.

Kaft
De Jong bekijkt met de leerlingen de kaft van het boek. Ze vergelijken de eerste schets van de schrijver met het uiteindelijke resultaat. "Zien jullie wat er veranderd is?", wil De Jong weten.

En of ze dat zien: op de achtergrond staat een man tussen de bomen – 'de slechterik' - en in de lucht hangt een helikopter die met zijn schijnwerpers het bos verlicht. "Om het spannender te maken."

Razend spannend
Want 'Echt Alsof' is een razend spannend boek, vertelt de schrijver. "Ward Vrijdag is een doodgewone jongen van twaalf die in het stadje Asperen woont. Hij kan niet zo best opschieten met zijn strenge meester Schmienck.

Op een ochtend krijgt Ward te horen dat er kinderen verdwijnen. Ward vindt zijn meester verdacht en besluit het geheim op te lossen."

Tips
De schrijver geeft tips om een verhaal spannend te maken: "Je moet niet alleen vertellen wat er gebeurt, maar ook wat de hoofdpersoon ziet en ruikt en voelt. Dat maakt het plaatje compleet."

Dan moeten de leerlingen zelf aan de slag. "Iedereen heeft fantasie. Veel mensen denken dat hun fantasie zo groot is als een pingpongballetje, maar misschien is het wel een tennisbal. Of een strandbal."

In 30 seconden schrijven de leerlingen zoveel mogelijk woorden op en geven die aan hun buren die er een verhaal van moeten maken. "Echt knap, goed gedaan", vindt De Jong.

Beroemd
Of hij nog meer boeken gaat schijven, willen de leerlingen tenslotte weten. "Er zijn nu honderd boeken verkocht. Als dat er een beetje meer worden, wil ik er graag mee doorgaan. Want het is erg leuk."

En ja, ook het volgende boek speelt zich in Asperen af. "Dat zou te gek zijn", vinden de leerlingen. "Dan worden we hier nog beroemd ook."

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app