• Timo Suos schreef het NK in de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart op zijn naam.
• Timo Suos schreef het NK in de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart op zijn naam. Foto: Mariska Grob

Timo Suos (15) Nederlands kampioen Yamaha R125 Cup

Sport 1.808 keer gelezen

ASSEEN/KAPEL-AVEZAATH • De 15-jarige Timo Suos uit Kapel Avezaath schreef in Assen het Nederlands kampioenschap in de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart op zijn naam. Na een spannend seizoen van veertien races bekroonde Timo, met zeven overwinningen en vijf tweede plaatsen, zijn seizoen met het kampioenschap. 

Ook verzekerde Timo zichzelf van de traditionele bijbehorende prijs: een Yamaha R3 in Cup-trim, die door Yamaha Benelux een jaar lang beschikbaar wordt gesteld voor deelname aan de R3 Cup 2024. De R3 Cup wordt verreden op de grote racecircuits in de Benelux.

Timo Suos ging toen hij 10 jaar oud was, tijdens de jaarlijkse open dag bij Arie Molenaar Motors in IJsselstein, proefrijden op een minibike. Al snel had hij de smaak te pakken en na een aantal ronden werd duidelijk dat het voetballen ingeruild zou worden voor een minibike.

Eerste wedstrijd
Zeven maanden later werd, onder begeleiding van het Dutch Minimoto Team, de eerste wedstrijd verreden bij het NK Junior Moto Racing van de KNMV, het officiële Nederlands kampioenschap motorracen voor de jeugd. In dit eerste jaar werd Timo vijfde en het jaar daarna pakte hij de derde plaats in het Junior-B Kampioenschap.

Na dit seizoen meldde hij zich bij de NSF100 Cup van Arie Molenaar. Kinderen van 9 tot 12 jaar leren daar op een 100cc schakelmotor de fijne kneepjes van het racen. In dat jaar werd Timo achtste in een talentvol veld, dat minder dan een halve seconde van elkaar zat. Dat de NSF100 een kweekvijver van talent is, is terug te zien in de huidige Moto 2 en 3; oud-NSF kampioenen Collin Veijer, Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh laten zien dat zij uit een goede leerschool komen.

Hoge bochtensnelheid
Vanaf 13 jaar kunnen coureurs hun racetalent onder begeleiding verder ontwikkelen in de Yamaha R125 Cup. In een competitie van twintig rijders wordt op het scherpst van de snede geracet. Ze leren onder meer laat remmen, vroeg op het gas gaan, door de bocht kijken én ze werken aan een hoge bochtensnelheid.

In het seizoen 2022 maakten de snelle rookies uit de NSF klasse hun entree in de Yamaha Cup. De gevestigde orde kreeg het zwaar te verduren met deze jonge talenten en drie rookies eindigde in het kampioenschap op het podium. Timo Suos behaalde een mooie tweede plaats en verzilverde dít jaar het kampioenschap 2023. Op Racesport.nl zijn de wedstrijdverslagen te vinden voor zowel nationale als internationale races.

Sponsoring
De motorsport kan niet zonder sponsoring. De afgelopen jaren is door gebrek hieraan de doorstroom gestagneerd van talent naar de Europese talentcups, zoals NTC, ETC en IDM. Het zijn deze cups die doorlopen worden om uiteindelijk in het MotoGP terecht te komen. Getalenteerde rijders moeten door gebrek aan sponsoren echter vaak voortijdig stoppen.

En dat terwijl sponsoring niet duur hoeft te zijn en voor ondernemers veelal aftrekbaar is. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld het inschrijfgeld voor een race, een set banden, de racebrandstof, een motorpak of iets dergelijks sponsoren. Het sponsorgeld wordt over het algemeen beheerd door een stichting die voor de rijder is opgericht. 

Een stichting staat onder controle van een bank. Hierdoor is de sponsor ervan verzekerd dat het geld uitsluitend aan de motorsport wordt besteed.

Info: Stichting MotoRacing4Talent, tel. 06 23 1441 62 of motoRacing4talent@yahoo.com

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app