Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wout Kist en Gerrie van Wirdum blij met Keurmerk Vechtsportautoriteit

Sport 493 keer gelezen

BEUSICHEM • Vechtsportcentrum Wout Kist in Beusichem beschikt sinds deze week over het Keurmerk Vechtsportautoriteit. De sportschool voldoet aan alle eisen die de Nederlandse Vechtsportautoriteit stelt op het gebied van gezondheid, veiligheid en gedragsregels.

In de gym van Wout en Gerrie wordt sinds 2004 dagelijks les gegeven in kickboksen en mixed martial arts (mma). Hun leden zijn jongeren en volwassenen van alle niveaus. Van onervaren beginners tot (aanstaande) topsporters trainen in dezelfde zaal, allemaal met hun eigen ambities. Wout Kist en Gerrie van Wirdum-Kist zijn beiden ervaren vechtsporters en gediplomeerde trainers/coaches, die bedreven zijn in diverse vechtsporten en disciplines. “We zijn blij dat dit keurmerk in het leven is geroepen”, vertelt Wout Kist. “Zo wordt het kaf van het koren gescheiden, en dat is hard nodig.”

Ergernis
Dat beaamt ook Herbert Dekkers. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vechtsportautoriteit, de toezichthoudende organisatie voor het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts in Nederland. De Nederlandse Vechtsportautoriteit werkt samen met de vechtsportbonden en overheden, met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sportkoepel NOC*NSF. Dekkers: “Tot ergernis van velen in de vechtsport mag iedereen zich trainer noemen en ergens les geven. Hang een bokszak op in je schuur en noem jezelf sportschool, het kan. Daar willen de vechtsportsector en gemeenten van af. Daarom is het Keurmerk Vechtsportautoriteit in het leven geroepen.”

Rotte appels
Het keurmerk, ongeveer een jaar geleden geïntroduceerd, geeft gemeenten zicht op de kwaliteit van vechtsportscholen. Zo kunnen ze rotte appels weren én samenwerking zoeken met de sportscholen die hun zaken wél op orde hebben. In de toekomst werken gemeenten alleen samen met keurmerkhouders. Sportscholen zonder keurmerk worden sinds september al uitgesloten van wedstrijden. “Ook voor sporters is het keurmerk goed”, stelt Dekkers. “Nederland is een topland in de vechtsport. Die positie kun je alleen houden als iedereen de lat hoog legt. Dat begint bij de gyms.’’

VOG verplicht
In deze erkende gyms beschikken trainers uiteraard over een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag), vertelt Wout Kist. “Dat is verplicht als je met jeugd werkt en met mensen die wat minder stevig in hun schoenen staan. Soms zijn bij ons vrijwilligers actief, zoals ouders, en die moeten ook zo’n VOG kunnen overleggen. Als ze dat willen, hebben wij dankzij dit keurmerk nu de mogelijkheid die kosteloos voor hen aan te vragen.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie