• Voorzitter André van Broek (l) voor de historische fotowand samen met Cora Schiltmans en Leen Kouwenhoven, leden van het eerste uur.
• Voorzitter André van Broek (l) voor de historische fotowand samen met Cora Schiltmans en Leen Kouwenhoven, leden van het eerste uur. Foto:M. de Lange

Groenendaal: Tennisclub met historie

27 jun, 13:00 Sport 248 keer gelezen

TIEL •  Als een pareltje in een mooie woonwijk, verscholen achter groen bevindt zich Tennisvereniging Groenendaal. Niet de oudste tennisclub van Tiel maar wel die met de grootste historische achtergrond gevestigd op de locatie van de oudste tennisbaan van Tiel.

Tennisvereniging Groenendaal uit Tiel bestond vorig jaar 50 jaar. Wegens corona ging dit in stilte voorbij, nu het weer toegestaan is barst het feestgeruis los! Welkom bij T.C. Groenendaal! De vereniging stamt uit een samenwerking tussen vier tennisclubs van lang geleden, Happy Days, Ready, TLTC en Teavo. TLTC ging zelfstandig verder, de andere drie werden T.C. Groenendaal, dit jaar dus al weer 51 jaar.

Dresselhuys

“Dit is de oudste tennisbaan van Tiel”, vertelt Cora Schiltmans (77 jaar), lid vanaf de lagere school (!). “Hier was vroeger het terrein van de familie Dresselhuys.” De aristocratische familie had er al sinds 1895  twee eigen tennisbanen van beton. In 1952 zijn deze vervangen door gravel banen en die worden nog steeds gebruikt. Cora is enorm actief voor de club. “Ik zat jarenlang in de organisatie van één van de toernooien, zocht donateurs, verrichte hand- en spandiensten, maar doe ook nog altijd mee aan wedstrijden en toernooien.” 

Ook Leen Kouwenhoven is lid sinds jaar en dag. “Vanaf 1978”, vertelt hij. Hij is nu 82 maar zit nog altijd in de ‘doe ‘t zelf’-commissie. “Iedere dinsdag klussen we nog.” Hij is erelid van de vereniging. “Ik was ook voorzitter van de bar-commissie, zat in het bestuur en zit nog steeds in de accommodatiecommissie.”

Festiviteiten

Het gaat goed met de club. Er is sprake geweest van wat ‘magere’ jaren. Zo zagen ze het ledental om verschillende redenen teruglopen. “Vooral 2015 was een dieptepunt”, vertelt André van den Broek, sinds drie jaar de voorzitter van de tennisclub. “We werden getroffen door zogenaamde ‘penningmeesterproblemen’. Al onze reserves waren weg. We zijn er gelukkig weer bovenop gekomen en zien nu ons ledental weer groeien.” Ook dat moet gevierd worden! 

De jubileumcommissie draaide een schitterend programma in elkaar. Zaterdag 25 juni was er het ‘Happy-days-feest’, komend weekend is er op vrijdagavond 1 juli een feestelijke clubavond, met een borrel voor iedereen, leden, oud leden, buurtbewoners, de wethouder en de tennisbond. Zaterdag 2 juli is er een Fun 5-kamp, met verschillende activiteiten voor de leden en hun familie. “Na afloop serveren we dan de ‘Groenendaalburger’ als maaltijd”, aldus voorzitter Van den Broek die nog niet verklapt wat daar zo speciaal aan is. Kom langs dan weet je het!

Marjon de Lange

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Fotoseries