•  Het monument staat op het Kerkplein bij de Sint-Maartenskerk.
• Het monument staat op het Kerkplein bij de Sint-Maartenskerk.

Leerlingen De Molenwerf adopteren Tiels oorlogsmonument

Nieuws 388 keer gelezen

TIEL • Ieder jaar adopteren leerlingen van groep 7/8 van een Tielse basisschool het monument ‘Krijger voor hij dodelijk getroffen wordt’, voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zijn dat twintig leerlingen van openbare basisschool De Molenwerf. 

De kinderen zorgen ervoor dat het monument op het Kerkplein bij de Sint-Maartenskerk er weer netjes uit ziet voor de Dodenherdenking, op 4 mei.

Hogedrukreiniger
De leerlingen maken op donderdag 18 april vanaf 12:00 uur het monument en de omgeving schoon. Zij doen dit in bijzijn van burgemeester Frank van der Meijden en het 4 mei comité. Het schoonmaken gebeurt met een hogedrukreiniger, onder leiding van een medewerker van Avri.

Herinnering blijft levend
“Een goede traditie”, zegt burgemeester Van der Meijden. “Op deze manier houd je de herinnering aan het lokale oorlogsverleden levend en draag je het herdenken over op de volgende generatie. Het is daarbij een mooi gebaar van de leerlingen dat ze actief met het onderhoud van het monument en de omgeving aan de slag gaan.”

Achtergrond
Het bronzen beeld ‘Krijger voor hij dodelijk getroffen wordt’ is een van de tien geregistreerde oorlogsmonumenten in de gemeente Tiel. Jaarlijks worden hier de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In het beeld zijn de namen opgenomen van dertig militairen, verzetsmensen en gijzelaars uit de gemeente, die in de strijd tegen de bezetter omkwamen. Het beeld is op 4 mei 1950 onthuld door burgemeester Cambier van Nooten.

Plaquettes
Op deze locatie zijn ook plaquettes voor gevallenen in Nederlands-Indië en voor Molukse KNIL-militairen aangebracht.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden