• Tegels met Woorden van de Tijd werden onthuld door wethouder Dave Verbeek samen met de leerlingen van het Lingecollege Lyceum. De meisjes staan of zitten naast hun winnend ontwerp.
• Tegels met Woorden van de Tijd werden onthuld door wethouder Dave Verbeek samen met de leerlingen van het Lingecollege Lyceum. De meisjes staan of zitten naast hun winnend ontwerp. Foto: Jan Bouwhuis

Toch Woorden van de Tijd in de Tielse Weerstraat; ondanks wegwerkzaamheden

Nieuws 1.552 keer gelezen

TIEL • Ondanks dat de weg opgebroken is en de tegels niet geplaatst worden, voorlopig althans niet, was er vrijdag 5 april toch wel aandacht voor nieuwe ‘woorden van de tijd’ in de Tielse Weerstraat.

Elk jaar een paar nieuwe
Het idee is begonnen in 2016 en is nu het langst lopende en ook meteen het langste kunstobject van Tiel. Het is een samenwerking tussen Hart van Tiel, Van Luijn natuursteen en het Lingecollege. Elk jaar komen er een paar nieuwe ‘woorden van de tijd’ bij.

Rioolwerkzaamheden
In verband met de rioolwerkzaamheden worden alle tegels nu bewaard bij Van Luijn, ook de nieuwste (van 2023). Na afronding van de renovatie komen ze allemaal weer terug. Als alles volgens planning loopt dan zal over ongeveer een half jaar zijn.

Hippe woorden
Woorden van de tijd zijn ‘hippe woorden’, woorden die er voorheen niet waren en dan ineens helemaal ‘in’ zijn, het is een opdracht voor de vierde klas van havo & vwo. De winnende woorden van 2024 zijn: Heerlie de Peerlie, Rizz en Gyat.

De winnaars
Marit van den Berk bedacht ‘Heerlie de Peerlie’, een uitroep voor als je iets heel leuk of fantastisch vind. Isa Stronk gebruikte ‘Rizz’ en legde uit dat het woord de opening is van een zin om te ‘charmeren’. Amira Wahid kwam met ‘Gyat’ wat een uitroep is vergelijkbaar aan ‘wauw’.

Tiktok-inspiratie
Omdat bij alle drie de inspiratie van fenomeen ‘Tiktok’ bleek te komen noemde wethouder Dave Verbeek de Weerstraat ‘het Tiktok-straatje’ als grap. “Jullie handtekening staat straks hier in de straat”, sprak wethouder Verbeek. Woorden van de tijd zijn doorgaans binnen een jaar of 10 weer verdwenen, maar niet in Tiel, daar blijven ze zichtbaar, in de Weerstraat!

Presentje voor de winnaars
Na afloop kregen de drie leerlingen met de winnende tegels als presentje nog een kunststof exemplaar van hun tegel mee naar huis. “Voor op hun kamer”, aldus Rose van de Berg namens van Hart van Tiel.

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden