• Mijn copiloot Erna Licht en ik in Wadenoijen, klaar voor vertrek.
• Mijn copiloot Erna Licht en ik in Wadenoijen, klaar voor vertrek. Foto: mevr. P. Jonker

Reisverslag: Paul Jonker naar de Pools-Oekraïense grens

Nieuws 337 keer gelezen

WADENOIJEN • Na weken van voorbereiding was het dan eindelijk zover. Op donderdag 21 maart begon Paul Jonker uit Wadenoijen, samen met zijn ‘copiloot’ Erna Licht, aan een reis naar de Pools-Oekraïense grens. 

Het doel van de reis was het brengen van hulpgoederen, uit naam van Keep them Warm. Een reisverslag, geschreven door Paul Jonker.

“Wij hebben ons in januari aangemeld als vrijwillig chauffeur. De organisatie Keep them Warm is een burgerinitiatief, begonnen door een aantal studenten uit Leiden. 

Keep them Warm
Deze organisatie functioneert inmiddels professioneel en transparant. Zij hebben in heel korte tijd de ANBI-status verworven en zijn daarmee officieel een door de overheid gecontroleerd en erkend goed doel. De club wordt geheel door onbetaalde vrijwilligers draaiende gehouden.

Op woensdag 20 maart eerst naar hun opslag in Berlikum (Friesland) gereden om daar de bestelbus en aanhanger te laden. 

De bestelbus en grote aanhanger werden volgepakt met allerhande goederen, zoals brandblusapparaten, dekens, dekbedden, postoelen, douchestoelen, rollators, rolstoelen, Covid-19 testen, incontinentiematerialen en dozen vol met drinkwater, verpakt in kleine plastic zakjes. 

Drinkwaterzakjes aan het front  

Deze drinkwaterzakjes worden aan het front vooral gebruikt om infecties te voorkomen, door hiermee wonden van gewonde soldaten schoon te spoelen. Een simpel zakje drinkwater kan daar dus levensreddend zijn! 

Daarnaast hebben we grote, afgedankte dekzeilen van vrachtauto’s weggebracht. Deze worden aan het front gebruikt om brancards van te maken. Er is in Oekraïne gebrek aan alles, dus men bedenkt heel creatieve en vindingrijke oplossingen.

En dan is 887 kilometer een heel, heel eind

Op donderdag 21 maart ging de reis dan echt van start. Om zeven uur ‘s ochtends vertrokken uit Wadenoijen. De rit zou voeren naar het plaatsje Legnica, in het noordwesten van Polen, voor de eerste overnachting. Een afstand van 887 kilometer. 

Het totale gewicht van auto met aanhanger inclusief de vracht was 6100 kilo, waarvan 3209 kilo hulpgoederen. Het gevolg van dit gewicht is dat je eigenlijk met een slakkengangetje van 80 tot 85 kilometer per uur kunt rijden. En dan is 887 kilometer een heel, heel eind. Na dertien uur vrijwel non-stop gereden te hebben, aangekomen bij het hotel in de plaats Legnica.

Hotel zonder franje

Een goedkoop hotel zonder al te veel franje, maar wel met een heel schoon bed en fris sanitair. De volgende ochtend genoten van een prima ontbijt en de auto weer bijtijds gestart. We hadden de navigatie ingesteld voor de eindbestemming: Przemysl. 

Heel indrukwekkend om die ontheemde mensen te zien

Tot onze verbazing gaf de navigatie aan dat we, eenmaal op de snelweg, maar liefst 566 kilometer non-stop rechtdoor moesten rijden over dezelfde snelweg en dan pas een afslag naar rechts moesten nemen. Wát een groot land is Polen. Einde middag kwamen we aan in Przemysl, moe maar voldaan. 

Vervolgens alle goederen uitgeladen bij de opslag. Vandaaruit worden de hulpgoederen gedistribueerd over Oekraïne. Naast deze opslag is er in dezelfde plaats ook een opvanglocatie, waar mensen die de vreselijke oorlog ontvlucht zijn opgevangen worden. Heel indrukwekkend om die ontheemde mensen te zien.

Vooral veel ouderen en vrouwen, al dan niet met kinderen. De wanhoop en verdriet kon je aflezen van hun gezichten. Zij konden op hun vlucht slechts heel weinig bagage meenemen. In dat geval staan bijvoorbeeld shampoo en douchegel natuurlijk niet bovenaan de prioriteitenlijst. 

Gelukkig hadden we een heel grote doos vol met artikelen voor de persoonlijke hygiëne gedoneerd gekregen. Deze spullen werden in grote dankbaarheid ontvangen. 

Vervolgens begonnen aan de terugreis. In hetzelfde hotel in Legnica geslapen en de volgende ochtend de laatste etappe op weg naar Wadenoijen. ‘s Avonds moe, maar heel voldaan en veilig gearriveerd.

Wij gaan ons nu bezighouden met de voorbereidingen van onze volgende trip. Tot slot willen wij alle sponsors heel hartelijk danken voor hun bijdrage. Dankzij hun steun konden wij deze reis maken. Helaas blijft hulp nodig. Daarom hopen wij dat u onze volgende reis zou willen sponsoren.”

Donatie
Een donatie kan men overmaken op bankrekening NL92 ABNA 0131 1415 46, ten name van P. Jonker in Wadenoijen.

Tekst: Paul Jonker

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden