• Sijmen houdt van het leven. En van 'groen'. Samen met zijn moeder richtte hij thuis een stekjesbibliotheek in, voor KiKa. Zo komt er weer wat geld bij voor kankeronderzoek.
• Sijmen houdt van het leven. En van 'groen'. Samen met zijn moeder richtte hij thuis een stekjesbibliotheek in, voor KiKa. Zo komt er weer wat geld bij voor kankeronderzoek. Foto: Rob Zantinge

Sijmen (14) uit Zennewijnen kreeg botkanker, maar: “Ik voel me nu súpertop”

Nieuws 1.806 keer gelezen

ZENNEWIJNEN • Bij Sijmen Schelling uit Zennewijnen werd tien maanden geleden een zeer zeldzame vorm van botkanker vastgesteld. Het was ‘t begin van een lang traject, variërend van diepe wanhoop tot onmogelijke euforie. “Ik voel me nu súpertop”, zegt de 14-jarige Sijmen, terwijl een lach op z’n gezicht verschijnt. 

“Het begon waarschijnlijk bij de groeischijf in m’n onderbeen”, vertelt Sijmen. “Vervolgens is het uitgezaaid tot meerdere plekjes in mijn been en uiteindelijk zat het ook in m’n longen. Eerst was er vrijwel geen kans dat ik het zou overleven, maar de chemo’s hebben zo ontzettend goed geholpen, dat een operatie uiteindelijk mogelijk was.”

“Mijn rechterbeen hebben ze af moeten zetten, omdat daar teveel kankercellen in zaten. Uiteindelijk bleek dat die dood waren. De eerste longoperatie heb ik achter de rug en het genezen gaat heel goed.”

Superfijn en heel bijzonder
“Ook in zijn longen zijn de kankercellen overwegend dood”, vult Sijmens moeder Sandra aan. “Daarmee bedoelen ze dat misschien wel álles dood is. Bij botkanker halen ze altijd alle plekjes weg. Dan kijken ze hoe ernstig het is en hoe goed de chemo z’n werk heeft gedaan. Tot nu toe zijn er onder de microscoop geen levende cellen aangetroffen, dus dat is echt superfijn en heel bijzonder. In de zes jaar dat het Prinses Máxima Centrum bestaat, hebben ze dat maar één keer eerder gezien.”

Vriendjes helpen goed
Een appgroep van zo’n driehonderd mensen blijft van Sijmens toestand op de hoogte en ook zijn vriendjes laten hem niet in de steek. “Zij helpen me echt heel goed. We houden contact. Af en toe komen ze hier en heel soms ga ik naar hun toe. In het ziekenhuis kon ik verder niet zoveel, maar gelukkig wél met mijn tablet en m’n telefoon”, vertelt Sijmen, die nog één operatie voor de boeg heeft, voor zijn andere long.

Die operatie vindt op zijn vroegst over drie weken plaats. Een datum is er nog niet, maar het is wel van belang dat die operatie er snel komt. “Want stel dat er nog kankercellen leven, dan gaat het zich uitzaaien”, aldus Sandra. “Het is op dit moment geen noodgeval, omdat alles dood lijkt te zijn, maar je weet het echt niet.”

Stekjes voor het goede doel
Om onderzoek naar kinderkanker te steunen, hebben Sijmen en zijn moeder bedacht om bij hun huis een stekjesbibliotheek in te richten. De opbrengst daarvan gaat naar KiKa, kinderen kankervrij. “We zijn hier twee jaar geleden komen wonen en dan krijg je ineens een grote tuin”, vertelt Sandra.

“Ik ben wel van de groene vingers en ik dacht: Binnenkort, als het zich hier goed uitzaait, dan kan ik stekjes gaan uitdelen of voor vijftig cent gaan verkopen ofzo. Het is natuurlijk leuk om dat aan huis te gaan doen, want dan kun je net zoveel neerzetten als je wilt.”

Hoe doen we dat dan?
“Vervolgens was de gedachte: Hoe doen we dat dan? Bij veel stekjesbiebs zie je dat het de bedoeling is om te ruilen, maar soms hébben mensen niks om te ruilen en willen ze alleen wat meenemen. Ze willen dan wel vijftig cent of een euro betalen.t”

“Toen dachten we: Als we dat nou eens voor een goed doel gaan doen, voor KiKa, want daar wilden we ook graag wat voor doen. En het is ook iets wat bij Sijmen past, omdat hij ook wel altijd in de tuin bezig is geweest met het verzamelen van zaadjes. Hij heeft alle klaprozen, judaspenning, papavers en oosterse papavers die hier groeien gezaaid.”

Rood-oranje waas
“Afgelopen zomer stond onze tuin helemaal vol”, vertelt Sijmen trots. “Het was één rood-oranje waas.”
“Nu hebben we allemaal stekjes over en die staan in de stekjesbieb”, aldus Sandra. “Mensen kunnen die meenemen voor een vrijwillig bedrag, wat ze dan aan KiKa schenken. Want hoe meer onderzoek, hoe beter het voor de kinderen is.”

Happy Stones
Inmiddels zijn de eerste klanten al langs geweest. Iemand heeft zelfs al een doos volgeladen met stekjes. Een vroegere buurvrouw van de familie Schelling stelde de door haar beschilderde Happy Stones beschikbaar voor de stekjesbieb. Daarnaast liggen er boeken en tijdschriften. Zolang Sijmen en zijn moeder er zin in hebben, blijft stekjesbieb Leeuwenbek er staan.”

Stekjesbibliotheek ‘Leeuwenbek’
Stekjesbieb ‘Leeuwenbek’ is te vinden aan de Bredestraat 2a in Zennewijnen. Donaties voor KiKa zijn natuurlijk heel erg welkom.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden