• Moh en zijn vrouw Walaa pakken hun cadeau van de gemeente uit: de skyline van Tiel.
• Moh en zijn vrouw Walaa pakken hun cadeau van de gemeente uit: de skyline van Tiel. Foto: Rob Zantinge

Van de oorlog in Syrië naar een plantenwinkel in Tiel

Nieuws 1.472 keer gelezen

TIEL • Als tegenstander van het dictatoriale bewind van de Syrische president Assad werd hij in de gevangenis met stokken bewusteloos geslagen. “Ze dachten dat ik dood was en stopten me al in een koelcel. Daar merkten ze na een uur dat ik toch nog leefde. Ik heb daarna nog elf dagen in coma gelegen. Toen ik uiteindelijk vrijgelaten was, ben ik gevlucht. Na een overtocht van zes maanden kwam ik in Nederland aan. En nu heb ik deze prachtige plantenzaak in Tiel.”

Dat is in een notendop het bizarre verhaal van Mohamed al Hassan, die de burgeroorlog in Syrië wist te ontvluchten en na een barre tocht van zes maanden in Nederland aankwam. Daar begint hij zijn leven opnieuw met een winkel in planten en potten aan de Hoogeindsestraat. 

Voorbeeld voor  de samenleving
Zaterdag was de opening in het bijzijn van de nieuwe burgemeester van Tiel Frank van der Meijden. Mohamed, kortweg Moh, kon daar tal van gasten verwelkomen. De burgemeester noemde de winkel een voorbeeld voor de samenleving. Veel van de aanwezigen hadden hun best gedaan om de initiatiefrijke ondernemer een handje te helpen bij het opstarten van de zaak, onder meer de leden van Rotary Tiel en de Tielse Tafeltennisclub die een spontane inzamelingsactie voor hem hielden.

Tenten bij de kringloopwinkel
Zes jaar geleden startte het avontuur van Moh in Tiel. Hij begon toen een in tenten gevestigde planten- en pottenzaak bij de kringloopwinkel aan de Spoorstraat. Daar moest hij vrij plotseling stoppen wegens de woningbouwplannen van de gemeente.

Het viel niet mee om hem te helpen. “Een kwestie van vallen en opstaan”, aldus Zeger Visser, die de initiatieven om voor hem een nieuwe zaak te vinden, met succes coördineerde.

Elkaar een beetje helpen
Dankzij de inspanning van velen waren Moh en zijn vrouw Walaa, die pas vier maanden in Nederland is, zaterdag het stralende middelpunt van de opening van de winkel met veel bijzondere planten en potten. De eerste vijftig bezoekers kregen koffie met gebak.

Moh bedankte de belangstellenden. “We moeten elkaar een beetje helpen”, zei hij ontroerd.

Jan Beijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden