• Het ministerie van Defensie is op zoek naar nieuwe locaties om munitie op te slaan (afbeelding ter illustratie).
• Het ministerie van Defensie is op zoek naar nieuwe locaties om munitie op te slaan (afbeelding ter illustratie). Foto: 123RF

Buren tegen opslag van munitie defensie op grond gemeente

Nieuws 516 keer gelezen

MAURIK/BUREN • Het ministerie van Defensie is op zoek naar nieuwe locaties om munitie op te slaan. Eén van de (mogelijke) locaties ligt in de gemeente Buren. De gemeente heeft aangegeven dat een locatie binnen de gemeente Buren hiervoor niet geschikt is. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft in een zienswijze aan het ministerie van Defensie aangegeven waarom de locatie ongeschikt is. ‘De vestiging van een munitieopslag binnen onze gemeentegrenzen zou onder andere de mogelijkheid tot woningbouw beperken en dat is juist iets waar op dit moment grote behoefte aan is’, aldus heet college. ‘Daarnaast spelen in het gebied onder andere negatieve effecten op cultuurhistorische waarden, de ontwikkeling van de landbouw en recreatie een grote rol.’

Beschermd weidevogelgebied
In het gebied zijn veel oeverwallen en er is een beschermd weidevogelgebied. Het gebied is bovendien van groot belang voor de fruit- en veeteelt. Ook een camping in het gebied zou schade ondervinden als de plannen van Defensie door zouden gaan, meent het Burense college.

De gemeente Buren is daarom geen voorstander van uitbreiding met nieuwe locaties, maar adviseert het ministerie van Defensie vooral om naar uitbreiding van bestaande locaties te kijken.

Haaks op lokale fruit- en veeteelt
“Een munitieopslag past wat mij betreft niet in onze mooie gemeente”, zegt wethouder Pieter Neven. “Het staat haaks op onze lokale fruit- en veeteelt, de recreatie en onze lokale woningbouwopgave voor de stad Buren en Kerk-Avezaath.”

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app