• Margot van Veldhoven (links) en Liesbeth Scholtus kijken hoe Coco (rechts) kennismaakt met Koosje.
• Margot van Veldhoven (links) en Liesbeth Scholtus kijken hoe Coco (rechts) kennismaakt met Koosje. Foto: Rob Zantinge

Alpaca Coco nieuwste aanwinst hertenkamp Tiel

Nieuws 336 keer gelezen

TIEL • Ze is ongeveer even groot als de in 1883 geboren Franse ontwerpster van damesmode aan wie ze haar naam te danken heeft. En bíjna net zo knap... Het Tielse ‘hertenkamp’ heeft er sinds dinsdagmiddag een alpaca bij: Coco, genoemd naar de in 1971 overleden Coco Chanel. De donkerbruine alpaca arriveerde om kwart over drie vanuit Eck en Wiel in het dierenparkje aan de Nieuwe Tielseweg. Niet met een grote veewagen, maar achterin een bestelautootje. 

De komst van de alpaca, op de dag van het ‘heerlijk avondje’ van Sinterklaas notabene, was natuurlijk een klein feestje. Het dier kwam er dankzij de Tielse vestiging van de NCAB Group Benelux, dat Coco aan het hertenkamp cadeau gaf. Al eerder sponsorde NCAB een enorme vergroting op canvas van een door Raphaël Drent gemaakte foto, die in de kantine van het hertenkamp hangt.

Give back day
“En één keer per jaar houden wij een give back day, een dag waarop we als bedrijf iets teruggeven aan de maatschappij”, zegt Michel Jansen van NCAB, dat - verspreid over de wereld - zo’n 180 vestigingen heeft. “Al het personeel wat we hier in Tiel hebben gaat dan naar een goed doel om een dag te helpen. Meestal mogen die doelen dan een cadeau uitzoeken, in dit geval zelfs twee dus.”

“Zo’n 25 medewerkers van NCAB zijn hier eind september een hele zaterdag aan het werk geweest”, zegt voorzitter Liesbeth Scholtus. “Ze hebben toen de banken geschrobd, de bestrating gedaan en geschilderd. Dat was een leuke dag. We zijn toen ook, samen met de directeur van NCAB, het park rondgelopen. En hij zei toen tegen Tom van der Klaauw, de beheerder: Wat wil je nou nog graag? Tom zei toen: Ik zou nog wel graag een alpaca erbij willen hebben. Dat is nu dus gerealiseerd en dan ook nog eentje die zwanger is. Dus omstreeks juli volgend jaar hebben we hier een kleintje lopen. Hoe leuk is dát?”

“Coco is een hele prettige, makkelijke, rustige merrie”, zegt Kees van Veldhoven van Alpaca’s van het Avontuur uit Eck en Wiel, terwijl Coco inmiddels via een schuifdeur uit de bestelauto is gestapt en in haar nieuwe weitje kennismaakt met de witte hengst Koosje.

Alpaca’s van het Avontuur
Coco is afkomstig van Alpaca’s van het Avontuur uit Eck en Wiel. “Wij hebben een groep alpaca’s en Coco van het Avontuur, zoals ze officieel heet, is ook bij ons geboren”, vertelt Margot van Veldhoven, met haar man Kees eigenaresse van de alpaca’s. Margot en Kees houden de dieren al zo’n acht jaar, als hobby. “De één gaat  biljarten, de ander gaat volleyballen en wij hebben twintig alpaca’s lopen”, vult Kees aan. “We hadden eerst schapen, maar daar was ik een beetje op uitgekeken.”

“Mijn vrouw was hélemaal gek van alpaca’s en ik zei: Daar gaan we niet aan beginnen. Maar ja, je hebt gezien wie er heeft gewonnen”, lacht hij. “Nee, het is wel echt een hobby van ons allebei.”

“Coco is zes jaar, ze heeft tot nu toe vier veulentjes gekregen en ze is nu drachtig van het vijfde”, vertelt Margot. “Ze heet Coco omdat ze, toen ze geboren werd, als het ware twee witte c’tjes op haar kop had.”

Mooi sinterklaascadeau
“Ik dacht even dat het niet doorging toen ik die auto zag, want ik had een grote veewagen verwacht”, lacht Liesbeth Scholtus. “Als stichting zijn we heel blij met de alpaca, een mooi sinterklaascadeau. En het zorgt voor wat meer sjeu in ‘t park.”

Ook Tom van der Klaauw, de beheerder van  het dierenparkje, is erg blij met de komst van Coco. “Dat het een merrie is was een wens van mij, want ik vind het leuk om hier ook mee te fokken”, zegt hij. “De directeur van NCAB liep hier in september een rondje en hij vond het zó leuk, dat werk wat wij hier doen, dus hij zei: Wat zou je graag willen? Toen zei ik: Ik zou wel graag een merrie willen hebben, want daar kunnen we mee verder. Kijk, qua financiën schaf je zoiets niet zomaar aan. Hij ging vervolgens praten met z’n financiële man, kwam een kwartier later terug en zei: Ga er maar eentje bestellen. “

Cocootje op komst
In het hertenkamp aan de Nieuwe Tielseweg lopen nu vier alpaca’s rond. Nummer vijf, een klein Cocootje, is dus op komst.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app