• Frank van der Meijden doet zijn werk als burgemeester van Laarbeek grotendeels staand achter zijn bureau in zijn werkkamer op het gemeentehuis in Beek en Donk.
• Frank van der Meijden doet zijn werk als burgemeester van Laarbeek grotendeels staand achter zijn bureau in zijn werkkamer op het gemeentehuis in Beek en Donk. Foto: Rob Zantinge

Nieuwe burgemeester Frank van der Meijden door Tiel aangenaam verrast

Nieuws 1.143 keer gelezen

TIEL/BEEK EN DONK • Frank van der Meijden is door de Tielse gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Tiel. De 59-jarige Van der Meijden is nú nog burgemeester van de Brabantse gemeente Laarbeek. De ontvangst van de verslaggever daar, in het gemeentehuis in Beek en Donk, is hartelijk. En van het verwachte ‘Brabants ketierke’ (Brabants kwartiertje) is geen sprake. Integendeel; tien uur is tien uur. Burgemeester Frank van der Meijden is aan het werk, maar komt meteen achter zijn hoge bureau - hij doet zijn werk grotendeels staand - vandaan om voor het interview tóch even echt te gaan zitten.

Wat sprak u zo aan in Tiel dat u besloot te solliciteren? “De profielschets voor de burgemeester van Tiel was uitgesproken scherp en werd zo ook in burgemeesterskringen zo geduid, dus die sprak mij heel erg aan. En als die aanspreekt, dan is dat een eerste stap om de omgeving te gaan verkennen. Dat heb ik, samen met mijn vrouw, een aantal keren gedaan. De stad en de ommelanden, de regio... En als dat klopt en er ontstaat een goed gevoel, dan durf je zo’n brief te schrijven.”

“Ik kende het gebied wel, maar nu ken ik het heel goed. Het heeft echt met de oriëntatie te maken. Tiel heeft me wel aangenaam verrast. En dan heb ik het niet over de profielschets, maar over de eeuwenoude Hanzestad en de ommelanden. Ik heb overigens die historische routes met mijn vrouw gelopen en dan besef je hoe klassiek mooi die stad is. Met al z’n gebouwen en alles wat erbij hoort. Daar werden wij wel enthousiast over, uiteraard mét alle plussen en minnen.”

Relationeel fundament
Zijn bepaalde dingen u opgevallen? “Elke stad, elke gemeente heeft grote uitdagingen. Dus de boel bij elkaar houden, een goed relationeel fundament leggen, dat is waar het mee begint. En vooral niet teveel verwachtingen wekken dat je dingen aanpakt of anders wilt, want je moet wel respect blijven tonen voor waar Tiel staat en waar het vandaan komt. We moeten dat samen, lerenderwijs gaan oppakken. Dan heb ik het over het college, de raad, over de gemeenschap en natuurlijk ook over de regio. We gaan er met veel energie naartoe en kijken waar we het verschil kunnen maken.”

Geweldig marketing-instrument
Flipje is hem ook opgevallen. “Dat vind ik ook wel een mooie statuur die bij Tiel past”, aldus Van der Meijden. “Een geweldig goed marketing-instrument, wat al zó lang bestaat. Het is de identiteit van Tiel. Ook het museum, wat overigens dicht was toen we daar aan de poort stonden, maar dat komt wel weer goed. Flipje identificeert Tiel enorm en dat is wel een heel mooi iets. Net als die mooie, klassieke binnenstad met heel veel dynamiek, heel veel horeca. Ook de stedelijke aandachtsgebieden en problemen zijn me heel erg opgevallen, maar dat hoort ook bij een stad.”

Aangenaam verrast werd Van der Meijden ook door het buitengebied, vertelt hij. Met name door de kernen Zennewijnen, Kerk-Avezaath en Wadenoijen. “Als je over die mooie Lingedijk naar Wadenoijen rijdt, dan zie je zo’n mooie, klassieke kerk. En wanneer je vervolgens Wadenoijen inrijdt, dan zie je een school en een voetbalveld, zoals een dorp hoort te zijn. En ook Kerk-Avezaath. Kapelletje links, winkeltje rechts, grote ondernemers... Dat zit állemaal in de gemeente Tiel en dat is wel heel mooi. En dan kom je in Tiel en dan heb je een stedelijk gebied met werkelijk alle voorzieningen. Een feest.”

Dynamiek in de kernen
Frank van der Meijden is nu nog burgemeester van een gemeente waar carnaval intens wordt beleefd. In Tiel is carnaval niet meer wat het ooit was. “Maar Tiel heeft ook hele andere mooie dynamieken, feesten en partijen, zoals Appelpop en het Fruitcorso”, betoogt Van der Meijden, liefhebber van muziek uit de jaren tachtig van onder meer U2 en Tina Turner. Appelpop-bezoekers zullen hem op Appelpop dan ook zeker tegenkomen.

“Ik ben wel van het bourgondische, van de dynamiek in de kernen en van de events, want dat verbindt enorm. En ontmoeting. Wij hebben hier, in een gemeente met 24.000 inwoners, zo’n 250 events per jaar, groot en klein. Als je daar bij bent, dan heb je contact en mooie gesprekken. Met die verbinding kun je veel doen.”

Niet gauw te gek
Of Tiels nieuwe burgemeester volgend jaar ook een hoge hoed opzet tijdens de intocht van Sinterklaas? “Ik heb wel voor hetere vuren gestaan, dus dat is helemaal geen probleem. Ik wil niet zeggen dat níets me te gek is, maar het is me niet gauw te gek”, lacht hij. “Wel met respect voor het ambt natuurlijk.”

“Ik heb hier onlangs nog een prachtig rolletje gehad in een toneelstuk, samen met de loco. Een toneelclub had de moed om een toneelstuk neer te zetten waarin ondermijning centraal staat. Het ging over een bewoner die het niet zo nauw nam met de spelregels. Ik neem het wél heel nauw met de spelregels. Men had mij echter een gastrol toebedacht van een burgemeester die het wel gedoogde.”

“Daar heb ik even over na moeten denken, maar uiteindelijk heb ik ‘t wel gedaan, omdat het toneelstuk in essentie ging over dat zoiets níet kan, maar dat je het wel moet bespreken”,  aldus Van der Meijden. “We hebben wel laten merken: Let op, ik speel hier een rol en ik kom uit m’n comfortzone. Ik wilde ook in het programmaboekje hebben dat wij hier altijd optreden tegen mensen die wetten en regels overtreden. Altijd.”

Installatie op 15 februari 2024
Frank van der Meijden is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij wordt op donderdag 15 februari ‘s avonds, tijdens een bijzondere raadsvergadering, geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente Tiel.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app