• Op de plek van 't Taluud en het naastgelegen bedrijventerrein Oostendorp komt een nieuwe woonbuurt: Lingehoven.
• Op de plek van 't Taluud en het naastgelegen bedrijventerrein Oostendorp komt een nieuwe woonbuurt: Lingehoven. Foto: Rob Zantinge

Bouwplannen buurt Lingehoven Tiel vertraagd

Nieuws 792 keer gelezen

TIEL • De gemeente Tiel gaat op de plek van parkeerplaats ‘t Taluud en het naastgelegen bedrijventerrein Oostendorp een woonbuurt bouwen: Lingehoven. Dit gebied is uitgekozen omdat de gemeente hier kwaliteit wil toevoegen aan de stad en omdat daar genoeg ruimte is voor woningen. Voorlopig wordt er echter níet gebouwd. De komende tijd kan er dus nog gewoon geparkeerd worden.

Voordat wordt gebouwd wordt door de gemeente een gebiedsvisie opgesteld. Daarmee wordt naar het héle gebied gekeken; van Voor de Kijkuit tot aan de J.D. van Leeuwenstraat. Er wordt bekeken wat de buurt nodig heeft en hoe het er in de toekomst uit kan gaan zien. De gemeenteraad moet de gebiedsvisie vaststellen, maar dat gaat langer duren dan verwacht. Dat zal volgens de gemeente Tiel niet - zoals eerder gedacht - in het begin van 2024 zijn. 

Veel reacties
Voor omwonenden was er op 29 juni een inloopavond waarop de gemeente vroeg wat omwonenden in hun buurt willen zien en waar ze behoefte aan hebben. Mensen reageerden massaal en de gemeente is bezig de reacties en ook de onderzoeken te verwerken. “We bekijken wat deze twee samen betekenen voor het uiteindelijke plan”, aldus de gemeente in een ‘update-brief’ aan bewoners. “Hier gaat meer tijd inzitten dan we vooraf hadden ingeschat.”

Vooruitlopend op de gebiedsvisie heeft de gemeente alle woningen/percelen die zij niet bezit aangewezen als grond waar voorlopig voorkeursrecht op ligt. Hierdoor heeft de gemeente de mogelijkheid om deze als eerste te kopen als de eigenaar deze wil verkopen.

Ziekte
Een klein half jaar geleden was de planning van de gemeente nog dat concept-gebiedsvisie voor het eind van 2023 zou zijn afgerond. Deze zou dan in februari 2024 aan de gemeenteraad kunnen worden aangeboden. De gemeente zegt nu dat die planning door ziekte op de afdeling Ruimtelijke Procedures echter niet haalbaar is. “We willen de reacties op een goede manier verwerken en zorgvuldig met de informatie omgaan”, aldus de gemeente. “Beter iets langzamer dan onzorgvuldig.”

Zodra de gemeenteraad de gebiedsvisie heeft vastgesteld, en dat wordt dus níet begin komend jaar, kan verder worden gewerkt aan de bouwplannen. Intussen wordt door de gemeente verder gewerkt aan de gebiedsvisie en wordt opnieuw met de bewoners gesproken zodra er een concept-gebiedsvisie is. Daarna worden de plannen definitief.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app