• Er zijn uitvoeringen in Tiel en in Buren.
• Er zijn uitvoeringen in Tiel en in Buren. Foto: aangeleverd

Advent festival of Poems and Carols in Tiel en Buren

Nieuws 313 keer gelezen

TIEL/BUREN • Het Tiels Vocaal Ensemble, onder leiding van Ben Middeldorp en met Jonathan Kooman aan het orgel, voert het Advent Festival of Poems and Carols twee keer uit. De uitvoeringen zijn op donderdag 7 december in de Sint Maartenskerk in Tiel en op zondag 10 december in de Sint Lambertus in Buren.

Aan dit concert werken verder mee: Jacqueline Arts-Rutten (dwarsfluit) en Mariette Anceaux (hobo). Lectrice is Marieke Muijen.
In 1880 werd door Edward White-Benson (1829-1896), de latere aartsbisschop van Canterbury, op kerstavond voor het eerst een viering gehouden van negen bijbellezingen (Lessons), afgewisseld met negen responsories of carols (liederen).

Lokmiddel
Het verhaal wil dat een belangrijk doel van deze dienst was om de mannen uit de cafés te houden. De carols waren het lokmiddel, de lezingen de ‘les’.

In 1918 werd dit concept door Eric Milner-White aangepast voor gebruik in de kapel van King’s College in Cambridge, waar hij deken was, eveneens voor een dienst op kerstavond.

Daarin wordt - in negen korte lezingen uit Genesis, de profetische boeken en de evangeliën - het verhaal verteld van het paradijs, de belofte van de Messias en de geboorte van Jezus. De lezingen worden afgewisseld met het zingen van mooie, goed in het gehoor liggende kerstliederen, gezangen en koormuziek.

Vanaf die tijd is het Festival of Nine Lessons and Carols een jaarlijks terugkerende viering geworden. Afgezien van een aantal vaste carols, zoals aan het begin Once in Royal David’s City, wisselen de liederen per jaar en komen er ieder jaar nieuwe liederen bij. Het beroemde King’s College Choir heeft voor een belangrijk deel zijn faam te danken aan het uitvoeren van deze inmiddels overbekende Christmas carols.

Anglicaanse kerken
Vanuit King’s College verspreidde het Festival of Lessons and Carols zich over heel Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, vooral in Anglicaanse kerken.

Ook elders in de wereld hebben deze Festivals zich, maar dan vaak als opmaat naar Kerst, een vaste plaats verworven in veel lokale kerkelijke gemeenten.

De toegang voor beide concerten is gratis; wel is er een uitgangscollecte. Aanvang 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app