• Penningmeester Marco de Haan (links) en secretaris Henk van Dintel bezig met hun hobby.
• Penningmeester Marco de Haan (links) en secretaris Henk van Dintel bezig met hun hobby. Foto: Rob Zantinge

Philatelistenclub Tiel bestaat in 2024 honderd jaar

Nieuws 338 keer gelezen

TIEL • Postzegels worden steeds minder gebruikt waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn, want steeds minder mensen versturen nog kaarten. Verzamelaars zijn er wel. Het jongste lid van de Philatelistenclub Tiel is rond de vijftig en het oudste lid is de negentig net gepasseerd. De postzegelclub is dan ook geen jeugdclub, maar bestaat nog wel. En dat is opvallend voor een vereniging die al in 1924 werd opgericht en op 1 oktober 2024 maar liefst honderd jaar bestaat. De vraag is natuurlijk wel of het 125-jarig bestaan ook zou kunnen worden gehaald, want welke jongere verzamelt nog postzegels?

“Wij zijn denk ik allemaal als kind begonnen met het verzamelen van postzegels”, zegt penningmeester Marco de Haan. “Mijn vader postzegelde ook wel, maar vooral ooms, tantes en buurmannen namen wel eens postzegels mee. Dat vond ik máchtig interessant, want ik ben wel een beetje leergierig. Je zag allemaal plaatjes van verre landen, dat vond ik wel spannend en avontuurlijk. Daar is het bij mij mee begonnen.”

De Haan verzamelde postzegels tot zijn 24ste, want hij kreeg andere interesses. Hij verkocht zijn verzameling en ging van de opbrengst op wintersport. “Want ik kreeg er best nog een heel bedrag voor, 1600 gulden”, lacht hij. Jarenlang deed De Haan niks met postzegels, totdat hij een deel van de postzegelverzameling van zijn tante Sofie kreeg. “Toen kwam die oude liefde weer boven”, aldus de penningmeester. “Ik dacht: O, wat leuk, díe zegels had ik vroeger en die had ik niet... Ik had weer een leuke basis van Nederland en de koloniën, ben er weer meer verdergegaan en in Tiel lid geworden.”

Van ouders of grootouders
“De meeste van onze leden verzámelen ook Nederland, soms met een land of een paar landen erbij”, vult secretaris Henk van Dintel aan. “Een heleboel wordt overgedragen van bijvoorbeeld ouders of grootouders. Mijn vader verzamelde thuis voor ons. Wij zijn met z’n drieën, dus hij verzamelde van alles drie. Zo begint het ook meestal. En het was vroeger best een dure hobby. Maar als je naar de waardeontwikkeling kijkt; die is echt wel geweest.”

“Postzegels verzamelen is bovendien niet meer van deze tijd”, zegt De Haan. “Het is niet zo leuk om te zeggen, maar er komt helemaal geen jeugd meer bij. De meeste leden sparen al twintig, dertig of veertig jaar, dus ze hebben hun verzameling onderhand wel compleet. De lege vakjes in het album zijn gevuld. Daardoor is er geen vraag meer naar. De prijzen blijven dan ook hangen of kelderen. Zo heb je bijvoorbeeld die Willemientjes met bontkraag. Die postzegel is van voor de oorlog, zeggen mensen dan. Dan zeggen wij: Ja lieverd, maar daar zijn er drie miljoen van gemaakt.”

Bijzonder zijn volgens de beide bestuursleden wél bijvoorbeeld luchtpostzegels met een zeemeeuw en zegels met Goudse glazen. Daar zijn er immers weinig van gemaakt. En onlangs werd nog een peperdure postzegel geveild. Het getande papiertje bracht maar liefst 530.000 euro op!

Rondzendverkeer
“Ruilen is minder van deze tijd, het is tegenwoordig meer het kopen”, zegt Van Dintel. “En het rondzendverkeer wat we aanbieden.” Rondzendverkeer? “Je hebt boekjes waar postzegels met een plakkertje in zitten. Mensen die postzegels over hebben plakken ze daar in, zeggen wat voor prijs ze er voor willen hebben en vervolgens gaan die boekjes bij de leden rond. Je haalt eruit wat je wilt, je noteert dat en het wordt op goed vertrouwen betaald.”

Postzegels verzamelen is een leerzame hobby en elke zegel heeft z’n eigen verhaal. Er zijn filatelisten die alleen postfrisse (nieuwe) zegels verzamelen, maar anderen hebben ze juist liever gestempeld. Of bijvoorbeeld het liefst afgestempeld op het postkantoor uit hun geboorteplaats. “Je hebt nu alleen nog maar Nieuwegein, Rotterdam, Amsterdam en Den Bosch waar wordt gestempeld”, aldus De Haan. “Vroeger hadden alle steden en dorpen hun eigen stempel. Zo is het een sport om die Wilhelmina met die bontkraag van álle postkantoren te krijgen.”

Clubavonden
De Philatelistenclub Tiel heeft 55 leden, waaronder zo’n vijf vrouwen. Negen á tien keer per jaar is er, op de derde donderdag van de maand, een clubavond in het AVGN-gebouw aan de Scheeringlaan in Tiel. Twee keer per jaar is er een postzegelbeurs in dorpshuis De Avezathen in Kerk-Avezaath.
Info: www.postzegelclubtiel.nl

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app