• De expositie staat tot en met 30 januari 2024 in het Poortgebouw in Buren.
• De expositie staat tot en met 30 januari 2024 in het Poortgebouw in Buren. Foto: aangeleverd
update

Nieuwe locatie voor expositie ‘Monumenten verduurzamen’ in Buren

Nieuws 643 keer gelezen

BUREN • Monumenten duurzaam maken kán. Dat is te zien in de reizende expositie ‘Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan u denkt’. Op zaterdag 2 december om 15.15 uur wordt de tentoonstelling feestelijk geopend. De expositie staat tot en met 30 januari 2024 in het Poortgebouw in Buren en is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van bakker Van Walderveen. 

De gemeente Buren telt meer dan vijfhonderd monumenten. Om erfgoed door te geven aan volgende generaties, is aanpassing nodig aan de eisen en wensen van nu en de toekomst. Verduurzamen zorgt voor meer comfort, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Door de hoge energieprijzen is dit onderwerp voor eigenaren van monumenten en historische panden extra belangrijk geworden. 

De gemeente Buren brengt de expositie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) naar Buren. Er wordt vaak gedacht dat verduurzamen bij historische panden niet kan vanwege de beschermde- of monumentale status. Toch is er vaak veel mogelijk en dat laat de expositie zien.

Kleine aanpassingen
“Met kleine aanpassingen valt al veel energie te besparen”, zegt ‘duurzaamheidswethouder’ Martine Bas. “Zoals het jaarlijks opnieuw instellen van de CV of slim gebruik van gordijnen. Maar ook het isoleren van ramen, daken en gevels en het plaatsen van zonnepanelen is vaak mogelijk, zolang de cultuurhistorische waarden van het pand gerespecteerd worden. Deze expositie helpt om te kijken wat er mogelijk is.”

Maatwerk
Het toekomstbestendig maken van monumenten en andere historische panden vraagt de komende jaren extra aandacht. “Erfgoed moet ook in de toekomst een plek in onze gemeente houden”, zegt Monique Bettink-Pierik, wethouder Erfgoed.
“Daarom is het belangrijk dat monumenten en andere historische panden worden aangepast.”

“Verduurzamen vraagt vaak om maatwerk. Voor sommige ingrepen is een vergunning nodig. We kijken als gemeente graag hoe we verduurzamen aantrekkelijker kunnen maken. In 2024 komen er daarom groene leges. Dat betekent dat voor verschillende duurzaamheidsmaatregelen geen leges meer betaald hoeven te worden.”

Interactieve informatiezuilen
De expositie bestaat uit interactieve informatiezuilen en bouwfragmenten en maquettes. Er is informatie te vinden in tekst, beeld en video.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app