• Theole-voorzitter Jeroen Stam voor het nieuwe onderkomen:
• Theole-voorzitter Jeroen Stam voor het nieuwe onderkomen: "Als we níet zouden bouwen, dan hadden we denk ik over vijf jaar geen bestaansrecht meer." Foto: Rob Zantinge

Opening nieuwbouw TSV Theole op 14 april 2024

Nieuws 1.159 keer gelezen

TIEL • De nieuwbouw van Tiels grootste voetbalvereniging, TSV Theole, vordert en wordt op zondag 14 april 2024 geopend. 

Jeroen Stam, sinds mei vorig jaar voorzitter van de grootste voetbalvereniging van Tiel en omstreken, is heel blij dat zijn TSV Theole eindelijk een nieuw clubhuis krijgt. Mét fatsoenlijke kleedruimtes, een ontmoetingsruimte en het grootste dakterras van Tiel. “Een vereniging met bijna achthonderd leden met die varkenshokken die er stonden, dát kan natuurlijk niet”, zegt hij. “Er is tien jaar lang gevochten voor de nieuwbouw.”

Hoewel hij zich bij Theole erg thuis lijkt te voelen, heeft Stam eigenlijk niet zoveel met voetbal. “Ik heb bijna nooit gevoetbald, ik kan het niet. Eén keer heb ik een doelpunt gescoord, tijdens een schoolvoetbaltoernooi, maar dat was een eígen goal”, lacht hij.

Dwarrelen in de regen
“Vijf jaar geleden wilde mijn toen 9-jarige dochter voetballen en ik zag hoe gelukkig ze werd om in de stromende regen een beetje rond te dwarrelen”, aldus Stam. “Sindsdien ben ik bij Theole betrokken. Mijn vader is heel erg betrokken bij TEC en mijn broer bij RKTVC.”

Oud-voorzitter Johan van den Heuvel heeft de vereniging, samen met het toenmalige bestuur, uit het slop getrokken. Theole stond er slecht voor. Van den Heuvel vond het uiteindelijk welletjes geweest en vroeg Jeroen Stam voorzitter te worden. “Toen bleek dat er al tien jaar lang bouwplannen waren, die er nét doorheen waren gekomen. En om dat traject - hetgeen waar we nu zijn - te mogen begeleiden, dat is natuurlijk hartstikke mooi.”

Meer samenwerken
Het eerste elftal van Theole speelt in de tweede klasse en ook de jeugd doet het goed. Volgens Stam heeft zijn vereniging iets meer dan duizend leden. “Met de ontwikkelingen die er zijn op sportparkgebied, hebben wij altijd gezegd: We moeten meer samenwerken. Er is een convenant gesloten met RKTVC, Wadenoijen en TEC dat we meer informatie gaan uitwisselen. We gaan samen inkopen, bekijken hoe we het beste met sponsoren om kunnen gaan, scheidsrechters onderling uitwisselen... Samenwerken móet je doen, anders overleef je niet. We zitten dan ook iedere zes weken bij elkaar.”

“We gaan hier, op ons sportpark midden in een woonwijk, ook weer een sport-BSO (buitenschoolse opvang, RZ) neerzetten”, zegt Stam, “want je kunt niet verkopen dat hier overdag niks gebeurt. We gaan er dus voor zorgen dat hier honderden kinderen bezig worden gehouden. En zodra de nieuwbouw af is krijgen we hier, in mei, van de gemeente een kunstgrasveld van 900.000 euro.”

“We krijgen ook overal LED-verlichting en een nieuwe geluidsinstallatie. Met de nieuwbouw erbij is dit straks wel een heel leuk sportpark. We richten ons op de jeugd, maar we willen ons eerste elftal uiteindelijk wel op hoog niveau brengen. Theole heeft de regel: Wij betalen het eerste elftal niet. TEC heeft jaarlijks een half miljoen voor het eerste beschikbaar. Wíj hebben nul euro, maar we kijken naar de jeugd.”

Internationaal toernooi
En er gebeurt volgens Stam nog veel meer bij Theole, dat een beroep kan doen op zo’n honderd vrijwilligers. “We hebben een event-commissie en we proberen een internationaal toernooi hiernaartoe te halen”, zegt hij. “En als je meer leden hebt, dan heb je meer inkomsten en meer sponsoren. Die nieuwbouw gaat er voor zorgen dat we nog meer leden krijgen, want als je wint willen mensen lid zijn. Als we níet zouden bouwen, dan hadden we denk ik over vijf jaar geen bestaansrecht meer. “

“Daarnaast hebben we hier bijvoorbeeld ook een trimclub en natuurlijk de Maluku Oldstars”, aldus Stam. “We hebben nu bovendien 100.000 euro van de stichting Burgerweeshuis gekregen, omdat we ons richten op kinderen die geen geld hebben om te trainen. Wij zijn de enige vereniging die jou, als je hier komt voetballen, een wedstrijdtenue, een broekje en sokken geeft. En een paar voetbalschoenen hebben we ook nog wel ergens liggen. Iedereen ziet er nu hetzelfde uit. Geweldig toch!?”

‘Boost’ voor Theole
TSV Theole moet een flinke ‘boost’ krijgen en toekomstbestendig worden. De voetbalvereniging is daar inmiddels hard mee bezig. Op zondag 14 april is de opening van het nieuwe pand, samen met bekende Nederlanders, Youtubers en voetbalteam FC De Creators. Na de winter gaan de nieuwe kleedkamers al open. Reden genoeg voor het openen van een flesje Theoleke bier.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

• De Maluku Oldstars zijn elke week twee keer bij Theole te vinden om te trainen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app