• Onder (van links naar rechts): Astrid, Jacqueline, Helma en Natasja. Boven (van links naar rechts): Olga, Gert-Jan, Dylan, Birgitta, Marieke, Irene, Frida en Adrie.
• Onder (van links naar rechts): Astrid, Jacqueline, Helma en Natasja. Boven (van links naar rechts): Olga, Gert-Jan, Dylan, Birgitta, Marieke, Irene, Frida en Adrie. Foto: eigen foto.

Toneelvereniging Culemborgse Agrarische Jongeren (CAJ) met voorstelling ‘Tante Bella’s beauty salon’

Nieuws 264 keer gelezen

BEUSICHEM/CULEMBORG • In het bruisende hart van toneelvereniging Culemborgse Agrarische Jongeren (CAJ) schitteren de leden jaarlijks als sterren op het podium. 

Momenteel zijn ze druk bezig om de voorstelling ‘Tante Bella’s beauty salon’ te oefenen, zodat ze deze op zaterdag 20 januari kunnen spelen. “We kijken nu al uit naar alle blije gezichten die avond.”

76 jaar CAJ in Culemborg
De groep is in 1947 ontstaan. Astrid Huijgen, toneelspeelster: “Destijds was het vooral een gezelligheidsvereniging waar agrarische jongeren uit Culemborg samenkwamen en toneel maakten. Inmiddels bestaat onze groep dus al 76 jaar maar is er de afgelopen tijd wel het een en ander veranderd.” 

Astrid kan hier goed over meepraten omdat zij al 25 jaar betrokken is bij deze club. “Ik ben erbij gekomen omdat mijn vader in het bestuur zat en ze nieuwe spelers zochten. In eerste instantie zei ik nee omdat ik het niet durfde. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan, want wat was het leuk!”

Betrokken spelers
Inmiddels is Astrid ook bestuurslid. “Ik heb het stokje van mijn vader overgenomen. Als bestuurslid ga ik langs bij de leden om contributiegeld op te halen, regel ik samen met Marieke de promotie van deze toneelavond en houd ik me bezig met sponsoring.”

Sinds kort hebben ze bij CAJ een nieuwe regisseur. Helma Starink: “Drie jaar geleden ben ik naar Maurik verhuisd en zocht ik een toneelclub.” 

Helma sloot zich aan bij CAJ en mocht als regisseur de kar trekken. “Dit leek mij wel wat gezien mijn theater ervaring.” In de toneelgroep zijn alle leeftijden terug te vinden. “De jongste is 22 en de oudste is 74. Het voelt ook echt als een familie omdat we lief en leed met elkaar delen.” 

En wat het allerleukste is aan toneelspelen? Daar zijn de twee leden van CAJ het over eens. Astrid: “Het is heerlijk om in een andere rol te kruipen. Je voelt je niet jezelf en speelt daardoor heel vrij.”

Voorbereidingen voor januari
Ieder jaar is in januari de voorstelling. Daarna zoekt de club een nieuw stuk uit en verdelen ze de rollen. Helma: “Vervolgens hebben we een leesrepetitie om te ervaren of de rollen goed zijn verdeeld. Mocht dit niet het geval zijn, kunnen we onderling wisselen.” 

Daarna is het voor de spelers tijd om de teksten uit hun hoofd te leren. “Zodra iedereen zijn of haar tekst kent, kunnen we het spel erin brengen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen goed op elkaar aansluit.”

Dit jaar speelt toneelvereniging CAJ het toneelstuk ‘Tante Bella’s beauty salon’, geschreven door Henk Roede. Astrid: “Bella is overleden en Berend en Albert – Bella is hun tante – hebben er nog niet om gerouwd. Ze hadden namelijk geen band met haar en zijn eigenlijk wel blij met haar overlijden. Want nu hebben ze een erfenis!” 

Echter blijkt die erfenis een verpauperde beautysalon te zijn. “Berend wil de salon opknappen en verkopen. Maar is dit wel zo’n goed plan? Dit is niet het enige probleem waar ze tegenaan lopen want zijn ze wel eigenlijk de enige erfgenamen?” Al deze problemen, leveren een humoristisch stuk op. “En dit willen we ieder jaar bereiken zodat iedereen écht even kan lachen.”

Op zoek naar jou!
De komende weken zal het stuk iedere keer geperfectioneerd worden. “Het is leuk dat je er zolang naar toe kan werken. Maar we kijken ook uit naar 20 januari. Zodra het publiek binnenkomt, slaat er een soort adrenaline toe en het applaus na afloop is fantastisch.” Voor deze voorstelling hebben ze nog wel een grimeur en souffleuse nodig en extra spelers zijn altijd welkom. 

Tickets
“Het is voor iedereen leuk, zowel voor vrouwen als mannen. Meld je daarom vooral aan!” Toneelvereniging CAJ kun je op Facebook terugvinden. De tickets zijn aan de deur van ‘t Zoetzand te koop voor 10 euro, inclusief een kop koffie of thee, of in de voorverkoop via 06 838 23 616.

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app