•  Loco burgemeester Tom van Oostrom (links) had voor Frank  van der Meijden bloemen en Tielse lekkernijen, waaronder een Kermiskoek.
• Loco burgemeester Tom van Oostrom (links) had voor Frank van der Meijden bloemen en Tielse lekkernijen, waaronder een Kermiskoek. Foto: Jan Bouwhuis
tweede update

Frank van der Meijden nieuwe burgemeester gemeente Tiel

Nieuws 1.545 keer gelezen

TIEL • Frank van der Meijden wordt de opvolger van burgemeester Hans Beenakker. De gemeenteraad besloot donderdagavond, tijdens een korte extra raadsvergadering, Van der Meijden voor te dragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Tiel. 

Frank van der Meijden is 59 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen. Hij is nu nog burgemeester van de Brabantse gemeente Laarbeek.

De extra raadsvergadering werd geleid door locoburgemeester Tom van Oostrom, die het nieuws - als plaatsvervangend voorzitter van de raad - naar buiten mocht brengen. Dat deed hij namens de vertrouwenscommissie, waarvan Van Oostrom zelf onafhankelijk en technisch voorzitter was.

Voeten in de klei
“Er is gekeken of er een match was”, aldus Van Oostrom, zonder meteen de naam van de beoogde burgemeester te verklappen. “Past die persoon echt bij ons, heeft hij of zij hart voor Tiel en staat die persoon met de voeten in de klei? En zien we hem of haar de in de profielschets benoemde opgaven vervullen?”

Van Oostrom noemde vervolgens de overwegingen om tot de aanbevolen kandidaat te komen. “Onze beoogde burgemeester verricht op dit moment veel bestuurlijke taken en initiatieven in het kader van zorg, veiligheid, maatschappelijke opgaven en regionale samenwerking. We zijn ervan overtuigd dat deze kandidaat die ervaringen goed in Tiel kan inzetten.”

“Daarnaast zien we veel persoonlijke kwaliteiten die passen bij wat Tiel zoekt”, aldus Van Oostrom. “Het betreft een energiek persoon die graag gemoedelijk, nuchter en veerkrachtig samenwerkt, goed naar anderen luistert, makkelijk contact  maakt en daardoor goed aansluiting weet te vinden bij onze inwoners, de gemeentelijke organisatie en in onze regio.”

Sinterklaasgevoel
Van Oostrom kon ‘als  kers op de taart’ melden dat de raad meteen al kennis kon maken met Frank van der Meijden. “Hij is namelijk hier”, zei hij lachend, terwijl hij de beoogd burgemeester vroeg binnen te komen: “Ik krijg er een beetje een sinterklaasgevoel van.”

Frank van der Meijden zei dat het, omdat zijn vrouw in het onderwijs werkt, organisatorisch nog wel een dingetje was om zich in de Tielse raad voor te kunnen stellen. Hij vertelde onder meer dat hij wethouder was in Bergeijk, zijn geboorteplaats. En dat hij daarvoor zo’n 23 jaar voor Defensie werkte. “In allerlei functies, rangen en standen”, aldus Van der Meijden. “Ik houd van praten, besturen en vooral van mensen, om samen met u het toekomstperspectief van Tiel in te kleuren.”

Wandelingen in Tiel
Hij zei ook dat er in de profielschets nogal wat accenten stonden die hem erg aanspraken, zodat er wel een match zou kunnen zijn. “Daarna ben ik met mijn vrouw Tiel gaan verkennen. Ik heb hier heel wat wandelingen gemaakt, heb het buitengebied verkend en ook de regio.  Daarna had ik de moed een brief te schrijven aan de Commissaris van de Koningin”, aldus Van der Meijden. “Ik heb ontzettend veel zin om met u, met de raad en met het college aan de slag te gaan. Heel veel zin!”

Van der Meijden wordt nu via de commissaris van de Koning aanbevolen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vervolgens vindt behandeling in de ministerraad plaats. Uiteindelijk wordt de burgemeester officieel door de Koning benoemd. 

Installatie
De installatie van de nieuwe burgemeester tijdens een bijzondere raadsvergadering staat gepland voor donderdag 15 februari om 19.30 uur.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app