• Het fiets- en voetveer tussen Varik en Heerewaarden.
• Het fiets- en voetveer tussen Varik en Heerewaarden. Archieffoto: Rob Zantinge

Aantal overzettingen met pontjes als vóór coronatijd

Nieuws 508 keer gelezen

KERK-AVEZAATH • Het vaarseizoen 2023 verliep voor de pontjes van Uit®waarde goed. Dit jaar zijn de waterstanden niet dusdanig geweest dat de pontjes uit de vaart moesten worden genomen. Om het emissieloos varen verder uit te rollen, werden dit seizoen drie nieuwe pontjes afgeleverd. De verbindingen Rhenen-Lienden, Batenburg-Demen en Ravenstein-Niftrik werden dit seizoen voorzien van een nieuwe e-pont. Alle ponten werden gedoopt en van een nieuwe naam voorzien.

Ondanks het wisselende hebben de pontjes veel fietsers en wandelaars overgezet. Opvallend is de stijging van de aantallen op het veer Rhenen-Lienden; de Limeslijn.

119.645 passagiers
In het bijzijn van bemanningsleden en bestuurders van de oevergemeenten werden onlangs de jaarcijfers bekendgemaakt. De tien toeristische voetveren in het Rivierengebied hebben dit jaar gezamenlijk 119.645 passagiers overgezet. Met dit aantal is het gebruikelijke aantal van vóór de Coronacrisis bereikt.

De fiets- en voetveren over de Waal, tussen Varik-Heerewaarden, Druten-Dodewaard en Beuningen-Slijk-Ewijk, hebben samen 41.689 passagiers overgezet. Vorig jaar waren dat er 26.205. De pont Druten-Dodewaard had dit jaar, met 18.148, de meeste overzettingen. De Maaspontjes, die varen tussen Batenburg en Demen én Ravenstein en Niftrik alsmede het Pontje Ham, hebben samen 35.463 vervoerd. Dat zijn iets minder passagiers dan het jaar daarvoor.

De pontjes Rhenen-Lienden en het Renkumse Veer (Neder-Rijn) zetten samen 29.057 passagiers over. De Liniepont (Lek), onderdeel van Nieuwe Hollandse Waterlinie, heeft 5.232 personen overgezet. In 2022 waren dat er 2.990.
Het veertje Heukelum-Galgenwaard, dat over de Linge vaart, zette 8.204 passagiers over. Dat is iets minder dan het jaar daarvoor.

“We zijn zeer content met het aantal overgezette passagiers en danken onze vrijwilligers hiervoor”, zegt Uit®waarde-directeur Kwakernaak.

Vrijwilligers met vaarbewijs nodig
Het nieuwe vaarseizoen begint op zaterdag 27 april (Koningsdag).Uit®waarde zoekt voor de Waalveren nog vrijwilligers die een Groot Vaarbewijs of Rijnpatent hebben. “Wij bieden u een leuke vrijetijdsbesteding en stellen daar een vrijwilligersvergoeding tegenover.” Info: A.J. Kwakernaak, directeur, tel. 0344 68 16 44 of per mail: ak@uiterwaarde.nl.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app