Afbeelding
met video’s en foto’s

Najaarskermis in Tiel aan de Waalkade

Nieuws Fotoseries 4.691 keer gelezen

TIEL • Er is weer najaarskermis in Tiel. Vorig jaar op het parkeerterrein aan de dijk, maar dit jaar weer aan de Waalkade.

Dit jaar met zo’n dertig kermisattracties, dat is inclusief alle eetgelegenheden. “Best een grote kermis voor Tiel”, vertelt Chris Eckelboom. Hij organiseert de kermis, heeft alle contacten met de gemeente en regelt bijvoorbeeld de vergunning. 

Botsauto’s
Zelf is hij de exploitant van de botsauto’s. Hij bezit twee van deze attracties en doet daarmee zo’n 50 tot 60 kermissen per jaar. Het bleef in de familie, Chris nam het stokje 16 jaar geleden van zijn vader over.

De familie Eckelboom is een echte ‘kermis-familie’, zijn zus Corina Arjaans-Eckelboom runt de pusher, met de muntjes die verschoven worden, hun kinderen reizen mee en gaan naar de rijdende school. Op dit moment zijn er nog zes andere familieleden met hun attractie in Tiel zoals de suikerspin, de draaimolen en de schiettent. 

Nieuwe attracties
Er zijn een aantal nieuwe attracties zoals de vliegende olifantjes, draaiende theekopjes voor de allerkleinsten, een nieuwe breakdance, poliep en een heel nieuw fun-house, dat is een moderne versie van de cake-walk.

De kermis gaat met zijn tijd mee, ook hier heeft verduurzaming plaats gevonden. De botsauto’s van Chris hebben totaal geen gloeilampen meer, alles is vervangen door LED. “Dan verbruiken we minder energie.” 

De kermis is in weekend open, maar maandag en dinsdag weer gesloten. “Dat heeft met de vergunning te maken, we hebben maar een vergunning voor een beperkt aantal dagen en in de weekenden zijn er ook evenementen in Tiel waardoor het drukker is. We hebben besloten op de rustige dagen tussendoor dan maar dicht te gaan.” 

Beter weer 
De traditionele najaarskermis is ook niet meer eind oktober, zoals vroeger. “Het weer is nu ook veel beter.”

“Er is hier echt voor elk wat wils”, vertelt Corina, “voor alle leeftijden.” Helaas zijn de prijzen voor de kaartjes dit jaar wel weer gestegen. “Alles wordt duurder”, stelt Chris, “dus we moesten helaas wel.” Het is gelukkig beperkt gebleven tot 50 eurocent per kaartje. 

Er was ooit sprake van dat er helemaal geen najaarskermis meer zou zijn in Tiel, ondernemersvereniging Hart van Tiel en de gemeente zelf hebben zich er hard voor gemaakt dat deze kermis wel blijft voortbestaan.


Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app