Afbeelding
Foto: 123RF

Sprankje hoop voor clubs en kerken die oud papier ophalen

Nieuws 643 keer gelezen

TIEL/REGIO • Er is toch weer een sprankje hoop voor de verenigingen en kerken die al decennialang oud papier ophalen, maar deze inkomstenbron mogelijk dreigen te verliezen.

De AVRI (Afvalverwijdering Rivierenland) wil al vanaf 1 januari 2024 stoppen met de inzet van de verenigingen, vooral omdat de veiligheid van de vrijwilligers niet zou zijn gegarandeerd. 

De volledige gemeenteraad van Tiel wil echter dat het (voorgenomen) besluit van de AVRI met een jaar wordt uitgesteld. In dat jaar kan worden gewerkt aan serieuze alternatieven voor de papierinzameling. Tot nu toe zijn die alternatieven er nog niet. Het unanieme oordeel van de raad werd donderdagavond verwoord in een unaniem gesteund amendement (dat wil zeggen: een wijziging op een voorstel van het college).

De wethouder zal het oordeel van de Tielse gemeenteraad volgende week donderdag 12 oktober verwoorden tijdens de algemene vergadering van de AVRI. Want die neemt uiteindelijk het besluit. Als er geen instemming plaatsvindt tot een jaar verlenging zal Tiel niet instemmen met het voorstel van de AVRI om te stoppen met de inzet van verenigingen en kerken bij de papierinzameling.  

De raad is verder van oordeel dat de verenigingen en kerken tot 100% moeten worden gecompenseerd. Ook vraagt men in het amendement om in 2024 met een beleidsplan te komen hoe de verenigingen voortaan worden ingezet bij andere nuttige maatschappelijke klussen in de gemeente. Over welke klussen het gaat is nog niet duidelijk. 

Later meer....

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app