Afbeelding

Blauwtong bij Schapenhouder Echteld

Nieuws Fotoseries 4.566 keer gelezen

“Het is niet de vraag of ze het krijgen, maar wanneer ze het krijgen”

ECHTELD • Blauwtong, de gevreesde ziekte onder schapen en soms ook ander vee, gaat ook onze regio niet voorbij, helaas. 

We spaken met Dorothee Becu uit Echteld, eigenaresse van ‘de Wolschuur’. Ze heeft een kudde van 120 schapen. “Ik heb er al twee binnen staan die ziek zijn, gelukkig nog niet zo veel maar het is pas net begonnen in deze regio.” Ze kent wel collega’s waar ook al enkele gevallen bekend zijn. 

“Blauwtond is erg dodelijk, het schijnt dat 80% van de getroffen schapen het niet overleeft. Er zijn gebieden in ons land waar veel schapenhouders zijn. Daar liggen soms hele bergen dode schapen liggen met kleedjes erover om afgevoerd te worden door de kadaverophaal dienst.”

Dorothee heeft geluk dat haar kudde dicht bij haar huis staat. “IK heb een huiskavel, als één van mijn beesten zich niet lekker voelt dan kan het gewoon naar binnen lopen, ik loop ook een paar keer per dag een rondje tussen de dieren, je merkt het wel als ze ziek zijn. Ze staan dan zielig te kijken en stoppen met eten. Van blauwtong krijgen ze allemaal blaren in hun bek, eten doet dan veel pijn. Hun kop zwelt helemaal op.”

“Het vervelendst is dat het ook nog het begin van het dekseizoen is. Een ram die getroffen wordt blijft lange tijd na de ziekte onvruchtbaar, als hij het al overleeft. Bij een zwangere ooi is er gevaar voor de vrucht. Ik heb al gehoord dat kleine hobby-schapenhouders dit jaar maar van het dekken afzien. Dat is natuurlijk wel een probleem als je het voor je brood moet doen. Ik was wel al begonnen met dekken, één van mijn twee zieke dieren is helaas mijn dek-ram.”

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app