• De verhalen van anderen en het blijven vertellen van haar eigen verhaal houden Petra alert.
• De verhalen van anderen en het blijven vertellen van haar eigen verhaal houden Petra alert. Foto: Tjitske Sluis

Activiteiten vertellen verhaal zonneheuvel Tiel en geschiedenis van Hanzestad Tiel

Nieuws 1.221 keer gelezen

TIEL • De gemeente Tiel gaat het verhaal over de vierduizend jaar oude zonnekalender die is gevonden op Medel op verschillende manieren vertellen. 

Daarbij gaf de raad woensdag 27 september tijdens een speciale raadsbijeenkomst aan dat de zonnekalender onderdeel van het grote verhaal van Tiel moet worden: het verhaal van Tiel als gemeente van zesduizend jaar handel. Het verhaal van de zonnekalender en de vele andere verhalen van Tiel kunnen een belangrijke impuls geven aan de promotie van Tiel.

Wethouder archeologie Frank Groen is blij met de vele goede en kansrijke ideeën die bij de gemeente zijn binnengekomen om het verhaal van de archeologie van Tiel en de kalender in het bijzonder zichtbaar te maken. 

“De zonnekalender is natuurlijk een unieke vondst waar we het publiek graag meer over vertellen. Maar Tiel heeft als oude Hanzestad nog veel meer te bieden. En dat verhaal brengen we ook graag voor het voetlicht”.

Ideeën voor de kort en langere termijn

De gemeente gaat op korte termijn een aantal ideeën uitwerken die het verhaal over de archeologische vondst vertellen. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de actuele vraag snel activiteiten te realiseren. 

Daarnaast komt er een verdere verkenning naar de ideeën die voor de langere termijn mogelijk zeer interessant zijn, maar meer tijd en voorbereiding vragen. De gemeente betrekt hierbij verschillende stakeholders. Ook onderzoekt de gemeente Tiel de subsidie- en andere financieringsmogelijkheden voor deze activiteiten. Voor de activiteiten op korte termijn en de onderzoeken trekt de gemeente 50.000 euro uit.

Geen herbouw zonneheuvel op locatie

De ideeën om het heiligdom met zonnekalender op de vindplaats op Medel worden niet uitgewerkt. Op de locatie van de opgraving is niets meer te zien of vinden van de grafheuvel.

Het verhaal wordt al verteld

Naast de ideeën voor de korte en langere termijn, zijn ook al verschillende activiteiten uitgevoerd of staan op het punt te gebeuren. Een deel van de archeologische vondsten is al te bezichtigen in twee musea: het Flipje en Streekmuseum in Tiel en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Verder zijn er professionele vlogs en een korte documentaire over de zonnekalender in de maak.
                               

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app