Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Week van de Veiligheid in gemeente Buren

Nieuws 847 keer gelezen

BUREN • De week van de veiligheid is dit jaar in Buren van maandag 9 oktober tot en met donderdag 12 oktober. 

In deze week besteedt men extra aandacht aan veiligheid. Dit jaar staan vier veiligheidsthema’s centraal: drugs, digitale veiligheid, zorg en veiligheid én jeugd. De gemeente Buren heeft met haar partners een programma gemaakt voor deze week. Hieronder staat het programma en vindt men meer informatie over de thema’s.

Drugs

Op maandag 9 oktober van 9.00 tot 13.00 uur staan medewerkers van gemeente, politie en Meld Misdaad Anoniem met hun campagnetent bij de Boon’s Markt in Buren. Hier vertellen zij meer over wat men kan doen in de aanpak van ondermijning. Denk aan signalen van criminele activiteiten. De medewerkers en partners laten zien hoe men signalen kan opmerken, herkennen en melden. Tijdens de ochtend kan men informatiemateriaal ontvangen, de geuren rond een drugslab ruiken en vragen stellen aan de medewerkers.

Digitale veiligheid

Op dinsdag 10 oktober van 9.00 tot 11.30 uur staan medewerkers van gemeente en politie met hun campagnetent bij het winkelcentrum Timmer in Lienden. De samenleving digitaliseert. Steeds vaker regelt men de zaken en diensten online. De online wereld biedt mogelijkheden en kansen, maar met de opkomst van digitale criminaliteit brengt het ook risico’s. Digitale veiligheid is daarmee een belangrijk thema. Tijdens deze ochtend kan men in gesprek met medewerkers om meer te leren over de risico’s van de online wereld en hoe men de weerbaarheid kan vergroten.

Zorg en veiligheid

Op woensdag 11 oktober staat het thema zorg en veiligheid centraal, met het speerpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Ieder jaar zijn in Nederland zo’n 200.000 mensen slachtoffer van ernstig huiselijk geweld. Geen enkele andere vorm van geweld komt zó vaak voor. De maatschappelijke en persoonlijke gevolgen zijn enorm. Ook voor kinderen: zij zijn vaak de (stille) getuigen. Op deze dag geeft de gemeente via haar sociale mediakanalen extra aandacht aan dit thema.

Jeugd

Op donderdag 12 oktober van 18.30 tot 21.30 uur heten medewerkers van gemeente, Mozaïek Welzijn, Iriszorg en Responsible Young Drivers belangstellenden welkom in de voetbalkantine van F.C. Lienden. Hier gaan zij in gesprek met jongeren over de werking en risico’s van alcohol en drugs én hoe zij verstandig eigen keuzes kunnen maken. Jongeren krijgen de mogelijkheid om via een simulator met VR brillen te ervaren hoe het is om te rijden en fietsen onder invloed van alcohol of drugs. Via een scherm kunnen toeschouwers meekijken. Het campagneteam legt na afloop van de simulatie de gevaren van rijden onder invloed uit.

Hans Martijn Ostendorp: “Het is ontzettend belangrijk dat we aandacht besteden aan veiligheid. We hebben elkaar nodig om veilig te kunnen leven. Als we met elkaar signalen opvangen van criminele activiteiten, elkaar bewust maken van de risico’s van de online wereld, ons beseffen dat huiselijk geweld iedereen kan overkomen en de gevaren kennen van onder invloed de weg op gaan, dan helpen we organisaties, zoals politie, Veilig Thuis en Meld Misdaad Anoniem om de veiligheid te waarborgen. Zelf ga ik langs bij de bijeenkomst bij F.C. Lienden om te ervaren hoe het is om te rijden of fietsen met alcohol en drugs op.”


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app