Afbeelding
Foto: Aangeleverd

TalentenLab: jongeren ontdekken hun talenten bij een bedrijf

Nieuws 1.221 keer gelezen

TIEL • Drie regionale organisaties, Hub Rivierenland, Riverland Tech Explorers en S-TEC, slaan de handen ineen om jongeren de kans te geven hun talenten te ontdekken en kennis te maken met verschillende beroepen. 

Dit nieuwe initiatief, TalentenLab genaamd, biedt jongeren de mogelijkheid om bewuste keuzes te maken voor hun toekomstige loopbaan. De pilot is eerder dit jaar gestart bij bouwbedrijf De Vree en Sliepen in Tiel. 

Activiteiten

Nu werken de drie samenwerkende organisaties aan een vervolg, waarbij ze hun expertise bundelen om het initiatief uit te breiden. Hub Rivierenland organiseert activiteiten die jongeren en bedrijven met elkaar verbinden, Riverland Tech Explorer richt zich op techniekonderwijs en S-TEC promoot de energietransitie. Samen willen ze meer impact creëren en werken aan een duurzaam concept dat op de lange termijn kan worden ingezet.

Jongeren bewust maken

“The proof of the pudding is in the eating”, oftewel als je iets wilt, dan moet je het ook doen,” zegt Cecile van den Boogaard, projectleider bij Hub Rivierenland. “We vinden het belangrijk om jongeren bewust te maken van de interessante bedrijven die Rivierenland te bieden heeft. Maar we gaan verder dan dat. We willen jongeren laten ontdekken waar hun talenten liggen en hoe dat aansluit op hun toekomstplannen.”

Waardevolle feedback

TalentenLab is een alternatief voor traditionele bedrijfsbezoeken. Het stelt middelbare scholieren in staat om deel te nemen aan boeiende activiteiten bij een lokaal bedrijf. Tijdens deze interactieve ervaring krijgen ze waardevolle feedback over waarin ze uitblinken, niet van hun docent, maar van de medewerkers van het bedrijf. Dit is een laagdrempelige manier voor jongeren om bedrijven in de regio te verkennen en een beter begrip te krijgen van verschillende beroepen.

Nieuwe benadering

Dennis Bosch, directeur van VMBO Lek en Linge en penvoerder van Riverland Tech Explorer, is ook enthousiast: 

“TalentenLab sluit naadloos aan bij de doelstellingen van Riverland Tech Explorer. We zetten in op zowel het behoud van technisch vmbo in de regio, als de bevordering van interesse in techniek en een verbeterd imago van het vakgebied. We willen daarom samen met het bedrijfsleven leerlingen inspireren en verleiden tot een toekomstige baan in de techniek. Natuurlijk richten we ons met TalentenLab niet alleen op techniek, we willen alle jongeren kansen bieden.”

“Juist daarvoor is het van belang om jongeren breed de mogelijkheid te geven om zich te oriënteren en verdiepen. Techniek heeft de toekomst. Scholen en bedrijven werken er samen aan. Wij hebben sterke banden met het onderwijs, en Hub Rivierenland en S-TEC hebben goede connecties in het bedrijfsleven. Deze samenwerking zorgt voor synergie en kan alleen maar mooie dingen gaan opleveren.”

Samenwerken

TalentenLab is niet alleen een innovatief initiatief, maar ook een krachtig voorbeeld van hoe onderwijs en bedrijfsleven kunnen samenwerken om jongeren te helpen bij hun persoonlijke groei en het maken van weloverwogen keuzes voor hun toekomst.

Toekomst

“Je kiest een opleiding beter als je weet hoe het in de praktijk werkt,” zegt Stefan van Tongeren van S-TEC. “Daarom willen we jongeren vooral in contact brengen met de praktijk. Voor onze organisatie ligt de focus op de energietransitie. We zien dat we ons best moeten doen om talent in de regio te behouden. In de toekomst hopen we dat jongeren de kans krijgen om in hun eigen regio te blijven werken en hun talenten te benutten. Ik geloof in de opzet van TalentenLab dat uitgaat van kwaliteiten van jongeren in plaats van een cijfer krijgen voor een toets.”

Groeiende trend

TalentenLab sluit aan bij een groeiende trend waarbij bedrijven potentiële medewerkers niet langer alleen beoordelen op basis van cv’s, maar eerder op basis van competenties en passies. Dit benadrukt het belang van het ontdekken van je eigen talenten en interesses op jonge leeftijd.

Concrete stappen en uitbreiding TalentenLab heeft al een succesvolle pilot uitgevoerd bij het bedrijf De Vree en Sliepen in Tiel. De volgende stap is om voor maart 2024 nog eens vier tot vijf andere bedrijven aan te sluiten, zodat leerlingen van het KWC en Lek en Linge daar terecht kunnen voor een activiteit. Van daaruit wordt het initiatief verder uitgebouwd in de regio. Bedrijven die hierbij willen aansluiten, zijn van harte welkom.

Meer informatie is te vinden op www.hubrivierenland.nl.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden