Afbeelding
Foto: Ab Donker
MET VIDEO’S

Koning Willem Alexander bezoekt Voedselbos en WattHub in Geldermalsen

Nieuws 1.970 keer gelezen

GELDERMALSEN • Het voedselbos en de Avri kregen hoog bezoek vandaag. Koning Willem Alexander bracht een werkbezoek aan beide locaties. 

Bij de Avri mocht hij het eerste elektrisch oplaadpunt van WattHub voor zwaar bouwmaterieel en elektrische vrachtwagens openen, mede geïnitieerd door de energiecoöperatie. Hij sprak vandaag met verschillende partijen die zich bezig houden met duurzaamheid. 

Rondleiding door het voedselbos

De middag begon om 13.00 uur in het Voedselbos aan de Tielerweg in Geldermalsen. De koning werd begroet door directeur en medeoprichter van Energiecoöperatie Betuwewind, Gerlach Velthoven. En door Doekle Terpstra de voorzitter adviescommissie Duurzaamheidsfonds Betuwewind. 

De koning maakte een rondje door het Voedselbos en sprak met vertegenwoordigers van Betuwewind, Voedselbos Lingehout, Bouwboeren en Agrarische natuurvereniging. Het was een selectief groepje bezoekers die daarbij aanwezig mochten zijn. Ook buiten langs de weg waren er amper mensen. 

Bij de Avri was het echter een drukte van belang met diverse genodigden. 

Serieus genomen

Het voedselbos is een coöperatief bedrijf waar veel burgers lid van zijn en biologisch voedsel wordt geproduceerd. Gerdien Dijkstra, directeur van het Voedselbos: “Het is voor ons gewoon de beste publiciteit die je kunt wensen. Het is ook een signaal dat het onderwerp serieus genomen wordt.” 

“Het is ook op verzoek van de koning dat we zo’n duidelijk programma hebben vormgegeven.” Mevrouw Dijkstra kreeg twee a drie minuten spreektijd met de koning. 

Voorafgaand werd aan haar gevraagd: wat zou je mee willen geven aan de koning? “Het is vooral de combinatie van coöperatief zijn, door burgers van onderaf opgezet, duurzaam zijn in voedselproductie en energie en allerlei verschillende aspecten van duurzaamheid te tonen. Die combinatie vindt hij heel interessant en dat is vooral waar het om gaat vandaag. Om te laten zien dat er ook alternatieven zijn voor gangbare landbouw.” 

Duurzaamheid 

“We willen aantonen dat er duurzame alternatieven zijn dan de gangbare landbouw. We zijn veel beter bestand tegen klimaat zoals droogte dan de traditionele landbouw. We staan nog in het beginstadium.” 

“We zijn anderhalf jaar geleden begonnen. Maar er is veel sociale alternatieve en we hebben inmiddels wel twee honderd vrijwilligers die werkzaam zijn voor het voedselbos.” 

“Mensen kunnen hier ook al hun voedselpakket oogsten. Maar voordat het eruit ziet als een natuurlijk bos duurt nog lang. De oogst van een walnoten boom kan acht jaar duren. Maar onze bessen geven volgend jaar al vrucht. Komende winter gaan we heel veel aanplanten.” 

Opening 42 laadstations

Na de rondleiding door het voedselbos ging koning Willem Alexander door naar de Avri, waar WattHub Geldermalsen een elektrisch laadplein heeft met 42 laadstations voor zwaar bouwmateriaal en elektrische vrachtwagens. 

Gerben van den Berg is directeur van Watthub. “Het is noodzakelijk omdat we de wereld een stukje beter willen maken. Afgelopen vijf jaar heeft het een enorme vlucht gehad. WattHub Geldermalsen heeft nu een laadplein waar we dag en nacht voor zorgen dat logistiek Nederland door kan gaan.” 

WattHubs toekomstvisie

“We hebben ons eigen software ontwikkeld, waarbij klanten zelf kunnen reserveren en boeken en tegen welke prijs ze willen komen laden. We bieden een hele geavanceerde oplossing aan en dat is heel uniek.” 

“Het maakt ons trots en gedreven om steeds een stukje verder te gaan in de ontwikkeling om die software steeds intelligenter te maken. We willen graag een landelijk dekkend netwerk ontwikkelen.”


Elly van Kuilenburg

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app