Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Inwoners Beusichem rapen duizenden peuken op

Nieuws 1.231 keer gelezen

BEUSICHEM • Een aantal enthousiaste inwoners van Beusichem houdt sinds een jaar Beusichem schoon. 

Naast blikjes, flesjes en zakken met McDonalds afval valt het grote aantal sigarettenpeuken op. “In Beusichem en langs de N320 van Beusichem tot Culemborg zijn in een paar weken tijd ruim zesduizend peuken opgeraapt. Het lijkt wel of niemand zich realiseert hoe schadelijk dit is voor het milieu”, zegt Jose de Koning, een van de vrijwillige inwoners die afval raapt.

Uit onderzoek van het Trimbos instituut komen de volgende conclusies met betrekking tot de gevolgen van het dumpen van sigaretten in het milieu: 

“De peuk van een filtersigaret bestaat uit een filter en een klein stukje niet-opgerookte sigaret. Het sigarettenfilter bestaat uit stevig samengeperste plastic vezels (celluloseacetaat), waar door het roken giftige en kankerverwekkende stoffen in achterblijven. Sigarettenpeuken komen door de wind, regen en via het riool gemakkelijk terecht in zoet- en zoutwater.”

Conclusie van het Trimbos instituut

“Uit de miljarden sigarettenpeuken die in het milieu terechtkomen, lekken jarenlang zware metalen en nicotine de natuur in. Met name voor in het water levende organismen zijn sigarettenpeuken giftig en leiden ze tot veranderd gedrag, veranderingen in het DNA-materiaal, onderdrukking van de ontwikkeling en zelfs tot sterfte. Eén sigarettenpeuk kan duizend liter water vervuilen. Onderzoek toont dat bij een concentratie van één sigarettenpeuk per liter water de helft van de vissen dreigt te overlijden.”

“Peuken hebben ook een effect op planten. Zo houden ze de groei van sommige gewassen tegen en worden nicotinevervuilingen teruggevonden in bijvoorbeeld basilicum en pepermunt.”

Jose de Koning: “Het zou goed zijn als iedereen die achteloos een peukje weggooit zich realiseert wat de gevolgen hiervan zijn voor het milieu. De zorg over het milieu is in Nederland terecht een hot item, maar met een kleine aanpassing in ons gedrag kunnen we hier al een belangrijke bijdrage aan leveren.”

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app