• Komende woensdag vergadert de raad over hoe het verder moet met het ophalen van oud papier.
• Komende woensdag vergadert de raad over hoe het verder moet met het ophalen van oud papier. Foto: ter illustratie

Tielse verenigingen luiden de noodklok over ophalen oud papier

Nieuws 1.253 keer gelezen

TIEL • Verenigingen vrezen hun voortbestaan nu een belangrijke inkomstenbron, het ophalen van papier, vanwege een politieke keuze op losse schroeven staat.

De verenigingen schreven daarom een open brief met daarin een dringende oproep aan de gemeente en de AVRI. 

De tekst van de brief luidt: ‘Op 27 september vergadert de Tielse politiek over hoe nu verder met het ophalen van oud papier door verenigingen. Dit werk levert die verenigingen geld op dat zij hard nodig hebben, naast de contributies en bijvoorbeeld sponsorinkomsten. Sommige verenigingen halen al meer dan vijftig jaar oud papier op en dit is een toegezegd ‘recht’ geworden toen de AVRI de inzameling overnam, eind jaren ’90.’ 

‘Nu wil de AVRI hier echter vanaf met veiligheid als voornaamste reden voor deze keuze. Een drogreden vinden de verenigingen, na 23 jaar zonder noemenswaardige incidenten. Vroeger, toen veiligheid nog helemaal weinig aandacht kreeg, is er zelfs nooit iets gebeurd. Tegenwoordig heeft veiligheid veel aandacht en krijgen de vrijwilligers uitgebreid instructie.’

Grote verbazing

Tot grote verbazing van de verenigingen heeft het algemeen bestuur van de AVRI in februari zich voorgenomen om op 14 oktober een besluit te nemen over het al dan niet stopzetten van de papierinzameling door verenigingen. De gemeente Tiel schreef daarnaast in een latere brief dat er slechts beperkte mogelijkheden zijn voor alternatieve werkzaamheden en dat ook niet duidelijk is welke alternatieve werkzaamheden dit dan zouden moeten zijn. 

Alternatieven

“De opbrengsten moeten straks komen van alternatieven die de wethouder en de AVRI bedacht hebben, of zelfs nog moeten bedenken. Je kunt echter op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen dat daar dus helemaal niets van terecht gaat komen qua inkomsten”, zegt Mathijs Ramaker, voorzitter van korfbalvereniging Tiel’72, namens de tien verenigingen. “Onze leden moeten mogelijk allerlei werkzaamheden verrichten. Ook overdag, wanneer ze zelf moeten werken. Het aantal uren dat er gewerkt kan worden door de vrijwilligers zal vele malen minder zijn en de inkomsten dus ook. Bovendien zijn wij vergroeid met het ophalen van oud papier, dat we al sinds 1978 doen.” 

Alternatieve klussen

Ramaker komt namens de tien verenigingen met een voorstel: “De verenigingen die nu op de wachtlijst staan voor betaald vrijwilligerswerk, kunnen dit experiment met alternatieve klussen gaan uitproberen. Dit is wat ons betreft een win-winsituatie voor alle partijen. De huidige verenigingen behouden hun afgesproken recht, de wachtlijstverenigingen krijgen inkomsten en kunnen wennen aan de organisatie en het uitvoeren van klussen. De AVRI en de gemeente kunnen op hun beurt met eigen ogen zien of hun uitgedachte plan werkt en daarmee ons - de oud papier ophalers - overtuigen. Mocht het experiment dan toch verkeerd uitpakken, dan zijn in ieder geval de zo gewaardeerde verenigingen nog levensvatbaar en financieel gezond!”

Vandaar dat de verenigingen een oproep doen aan de Tielse politiek: Gooi oude schoenen niet weg voordat je passende nieuwe hebt, want straks lopen de Tielse verenigingen op blote voeten met blaren.

De ondergetekende verenigingen vragen de Tielse politiek dan ook om door te gaan met het ophalen van oud papier door de verenigingen, in ieder geval totdat er passende alternatieven zijn gevonden.

Namens de verenigingen en kerken; Muziekvereniging K.T.V.M., Magnificatkerk Tiel, Elstars MuziekTheater, Protestantse gemeente Tiel, voetbalvereniging RKTVC, stichting de Ark, scouting Phoenix, honk- en softbal vereniging De Panters, vereniging EHBO Tiel en korfbalvereniging Tiel’72.’

Vragen politieke partijen

D66, ChristenUnie en CDA stelden het Tielse college eerder deze maand vragen over het inzamelen van papier door verenigingen. Dit ter voorbereiding op besluitvorming in de raad. Over een paar weken neemt het algemeen bestuur van de AVRI een besluit over de papierinzameling.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app